2018 - NORTAQIFA ABD SHAIDI

Thursday, December 13, 2018

Nama-nama hari kiamat berdasarkan Al Quran
1:23 PM 2 Comments
Assalamualaikum... banyaknya benda jadi selama saya bercuti ni.. hahah.. tapi apa-apa pun, sebagai pembukaan saya kongsikan sedikit info yang berguna.

Related image

Nama-nama hari kiamat berdasarkan Al Quran

1.Yaumul qiamah (An Nisa' ayat 87)

2.Yaumuttaghobun ( At Taghobun ayat 9)

3.Yaumuttalaq (Al Mu'min ayat 15)

4.Al Ghosyiah ( Al Ghosyiah ayat 1)

5.Al yaumul akhir ( Al Baqarah ayat 232)

6.As sa'ah ( Al Mu'min ayat 59)

7.Yaumul ba'thi ( Ar Rum ayat 56)

8.Yaumuddin ( Al Fatihah ayat 4)

9.Yaumul hasrah (Mariam ayat 39)

10.Ad darul akhiroh (Al Ankabut ayat 64)

11.Yaumuttanad (Al Mu'min ayat 32)

12.Darul qoror (Al Mu'min ayat 39)

13.Yaumul fasli (As Soffat ayat 21)

14.Yaumul jam 'ie (Asy Syura ayat 7)

15.Yaumul hisab ( Sod ayat 53)

16.Yaumul wa'id ( Qof ayat 20)

17.Yaumul khulud ( Qof ayat 34)

18.Yaumul khuruj ( Qof ayat 42)

19.Al waqi'ah ( Al Waqi'ah ayat 1)

20.Al haqqah ( Al Haqqah ayat 1-3)

21.At tommatul kubro ( An Nazi'at ayat 34)

22.As sokkhoh ( 'Abasa ayat 33)

23.Al azifah (An Najmu ayat 57)

24.Al Qori'ah ( Al Qor'iah ayat 1-3)

Maksud nama2 mengikut nombor.

2. Hari diungkapkan segala kesalahan.

3. Hari bertemu Allah ta'ala dan dihisabkan kesemua perkara yang pernah kita lakukan.

4. Hari yang ramai wajah manusia tertunduk dan terhina.

7. Hari kebangkitan dari kubur.

8. Hari pembalasan segala amalan baik atau buruk

9. Hari penyesalan.

11. Hari saling panggil memanggil. Kerana pada hari itu nanti, manusia di padang mahsyar saling panggil memanggil krn inginkan prtolongan.

12. Hari yang kekal.

13. Hari Allah memberikan keputusan dan balasan kepada hamba2nya.

14. Hari berkumpul.

15. Hari perhitungan.

16. Hari ancaman.

17. Hari yang abadi.

18. Hari keluar dari kubur.

19. Hari yang benar2 berlaku.

20. Hari yang pasti terjadi kerana ketika itu telah jelaslah segala ancaman dan janji Allah selama di dunia ini.

21. Hari datangnya malapetaka besar.

22. Hari yang datang padanya suara yang memekakkan(tiupan sangkakala yg kedua).

23. Hari yang semakin dekat.

24. Hari kehancuran.
Reading Time:

Wednesday, November 21, 2018

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K
7:40 AM 3 Comments
Assalamualaikum.. jom kita join lagi segmen, pencarian bloglist ni...

[Klik banner untuk join]

Hmm.. seriously, saya tertarik dengan banner dia.. wahhh... cantik sangat... kena ikut beberapa step jak pun kalau mau join...

1. Follow Blog dan IG cik penganjur..
2. Buat entry bertajuk "Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K."
3. Komen link di comment box..and siap...

#jom..jom ..join sebelum 12.12.18.... ok...
Reading Time:

Tuesday, November 20, 2018

Cik Iffah Balik Kudat..??
3:36 PM1 Comments
Assalamualaikum... wah.. 23hb November ni, saya balik kudat.. rasa semangat dia ni lain macam sikit.. hahah... eh..eh.. rasa macam mau packing semua barang pula bawa balik...

" amboiiii... macam tidak mau balik kerja pula.. hahaha.."

Hmmm... biarlah orang mau cakap apa kali ni, saya tetap mau balik kampung.. kdang kecil hati juga lah.. hahah..

" efa, cuti kau ni lama-lama mengalahkan staff"

"iyalah.. sedar diri juga lah siapa kah diri ini..hahaa"

tapi itu tidak menghalang saya untuk balik kampung.. wah.. kalau boleh, lepas apply cuti tu juga mau melompat balik kampung.. hahaha...


Haaaa... nampak kah gambr tu... kalau lah boleh buat begitu, hatri ni juga saya balik.. hahaha.. wahai kereta, terbanglah dikau....zam..zam...alaaa ka...zam...maka berjalan lah kereta tu tanpa terbang.. alahaiii... ehhh.. kalau post kali ni mengarut sikit sorri lah... tidak tau sudah mau cakap apa, sebab jasad saya seja masih di sini nie... jiwa saya di kampung sudah... eh..eh.. macam mau balik raya pula.. hahaha.. sudah contact family di kampung, dan yesss, diorang semua standby sudah. 
[ macam menunggu ketibaan mantan presiden bawang..nasib baik tidak di bentangkan red carpet sama upah kompang...hahah]

tidak apa.. stay tune guys.. kejap lagi saya post lagi sedikit perkongsian ya...
byeeeee... 

Reading Time:
Doa Harian #4 (asas)
8:27 AM 2 Comments
Assalamualaikum saya mau kongsi pasal doa-doa pula hari ni..Ini doa-doa yang basic ya kita kongsi kan.. sebab kadang-kadang kita ambik remeh pula perkara yang basic... moga bermanfaat semua.,..InshaAllah.. hari yang mulia...kita berkongsi pengetahuan.


Antara doa-doa dalam entry kali ni.
-Doa bangun Tidur
-Doa masuk tandas
-Doa Keluar rumah
-Doa masuk rumah
-Doa ketika sedih



1. Doa bangun tidur.

Maksudnya:
Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali.


Maksudnya:
Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah yang Esa, tiada sekutu bagiNya, bagiNya kekuasaan dan bagiNya pujian dan Dia berkuasa atas setiap sesuatu . Maha Suci Allah, Segala puji bagi Allah dan tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, Allah Maha Besar, tiada daya dan upaya melainkan degan keizinan Allah. Ya Allah ampunilah daku.


2. Doa masuk tandas


Maksudnya:
"Dengan nama Allah, Ya Allah aku berlindung denganMu daripada syaitan jantan dan syaitan betina".


3. Doa Keluar rumah.

Maksudnya:
"Dengan nama Allah aku bertawakkal kepadaNya dan tiada daya serta upaya kecuali dengan keizinan Allah".


Maksudnya:
"Ya Allah, aku berlindung denganMu supaya tidak sesat atau disesatkan, menyeleweng atau diselewengkan, berbuat aniaya atau dianiayakan, bodoh atau diperbodohkan ke atasku".


4. Doa Memasuki rumah

Maksudnya:
"Dengan nama Allah kami masuk dan dengan nama Allah kami keluar dan kepada Allah kami bertawakkal.


5. Doa ketika sedih


Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku di tanganMu, terlaksana ke atasku hukumanMu dan adil kehakimanMu terhadapku, aku memohon kepadaMu dengan setiap nama yang Engkau namakan dengannya diriMu, atau Engkau turunkan di dalam kitabMu, atau Engkau telah mengajarnya kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang tersembunyi pada ilmu ghaib di sisiMu, jadikanlah Al-Quran penenang hatiku, cahaya di dadaku, penghapus kedukaanku dan penghilang kesusahanku.



Maksudnya:
Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada ditimpa kesusahan dan kedukaan daripada kelemahan dan kemalasan, daripada kedekut dan perasaan takut dan daripada desakan berhutang dan paksaan orang.


Oklah..semoga bermanfaat ya...Assalamualaikum..

Reading Time:
Tentang DAJJAL...
7:49 AM1 Comments
Assalamualaikum.. hari ni saya mau carita pasal ni.../ tentang dajjal.. siapa dajjal..?? Syaitan..?? Iblis...??? so.. mari susuli perkongsian di bawah ni..



Siapa Dajjal?
⛄ Dajjal ialah seorang manusia, yang telah ditangguhkan ajalnya. Dia diberi kelebihan oleh Allah SWT untuk menguji keimanan manusia.

⛄ Makanan orang-orang beriman ketika Dajjal keluar nanti hanyalah tasbih (SubhanAllah), tahmid (Alhamdulillah), tahlil (La Ilaha Ilallah) dan takbir (Allahu Akbar).

⛄ Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah, kenyangkah?"
"Tidak. Manusia akhir zaman berzikir hanya sebagai cara untuk terus bersabar dengan lapar".

⛄ Kita kena berpuasa sunat selalu sebab waktu Dajjal keluar nanti, kita boleh bertahan dengannya kerana dia memonopoli semua makanan di atas muka bumi.

⛄ Antara kelebihan-kelebihan yang Allah SWT bagi kepada Dajjal:
- Boleh menyuburkan tanaman.
- Boleh turunkan hujan.
- Menghidupkan yang dah mati.

⛄ Macam mana Dajjal nak keliling dunia cuma dalam masa 40 hari? Sempat ke?
"Pergerakan Dajjal itu bagaikan hujan yang ditiup angin".

⛄ Dajjal akan menjadi ketua di dunia ni. Semua pemerintahan nanti bawah kekuasaannya. Apabila telah kuasai semua, dia akan mengaku sebagai tuhan.

⛄ Nanti, Dajjal akan suruh semua orang mengakui dia ialah tuhan. Sesiapa yang mengaku, akan jatuh kafir, tetapi dapat kemewahan dunia. Sesiapa tak mengaku, derita.

⛄ Hari pertama Dajjal di dunia = Setahun.
Hari ke 2 = Sebulan.
Hari ke 3 = Seminggu.
Hari ke 4 sampai hari ke 40 = hari-hari biasa.

⛄ Dajjal nl penipu besar. Antara pengikutnya yang ramai adalah dalam kalangan kaum wanita dan kanak-kanak, kerana mereka mudah terpedaya.

⛄ Sabda Nabi SAW; ketika dajjal keluar, ikatlah anak dan isterimu di tiang pada rumah. Tindakan ini untuk mengelakkan mereka keluar dan terpedaya dengannya.

⛄ "Jika Dajjal keluar ketika aku masih hidup, aku akan bersama-sama dengan kamu semua untuk menentangnya".
- Nabi Muhammad SAW.

⛄ Dajjal akan menghidupkan semula mak kita yang telah meninggal untuk meyakinkan kita yang dia tuhan. Sedangkan yang hidup itu hanyalah jelmaan syaitan!

⛄ "Jika kamu berjumpa dengan Dajjal, bacakanlah 10 ayat pertama dari surah al-Kahfi".
- Nabi Muhammad SAW. Rasulullah SAW dah pesan. Amalkanlah!

⛄ Semua pelusuk dunia akan diterokai oleh Dajjal, kecuali 2 tempat sahaja iaitu Makkah dan Madinah kerana dikawal ketat oleh Malaikat.

⛄ Waktu Dajjal keluar nanti, masing-masing kena lindungi diri sendiri. Tiada siapa boleh membantu, waktu itu seorang ibu hendak tolong anak pun tak boleh.

⛄ "Kalau kita menyorok dalam air, selamat ke tidak daripada
Dajjal"?
Kata Syeikh Zainul Asri, penguasaan Dajjal di darat, laut dan udara.
Tak boleh lari.

⛄ "Dajjal takut dengan azan. Kalau dia buat benteng, dan waktu tu tengah azan, akan musnah benteng tersebut".
- Syeikh Zainul Asri.

⛄ Dajjal akan buta matanya dan akan muncul perkataan 'Kaf Fa dengan Ra' dekat dahi dia setelah dia mengaku yang dia ialah tuhan.

⛄ Dajjal akan keluar bawa neraka dan syurga. Neraka yang dimaksudkan ialah kesengsaraan dan syurga adalah kebahagiaan. Neraka Dajjal sebenarnya ialah syurga dan Syurga Dajjal adalah hakikatnya neraka.

⛄ Dajjal akan dibunuh oleh Nabi Isa a.s. selepas Dajjal berjaya tawan dunia selama 40 hari setelah dia keluar nanti.

⛄ Amalkan 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir surah al-Kahfi, kamu akan terselamat daripada fitnah Dajjal.

⛄ Sabda Nabi SAW; "Hafal 10 ayat pertama daripada surah al Kahfi, maka kamu akan selamat daripada Dajjal".

⛄ "Yang paling aku takut melanda umatku pada akhir zaman ialah huru hara yang dibawa oleh Dajjal".
- Nabi Muhammad SAW.

⛄ Orang yang malas nak ambil tahu pasal Dajjal ni, mereka tak tahu betapa
huru-haranya yang akan dibawa oleh Dajjal nanti.

#S E B A R K A N....

Kalau ada salah , tolong betulkan ..
Reading Time:
Blog Bertukar Wajah.?? - NORTAQIFA ABD SHAIDI
7:31 AM1 Comments
Assalamualaikum..semua..ok pepagi nie saya mau cerita pasal blog bertukar wajah..?? ehhh.. ingat transformer kah macam mana..?? Hahaha.. ok..if uve been here for a few time.. kamu boleh nampak perubahan dalam blog saya nie... which is dia sudah berganti kulit...
ok..check it out... 


Kalau kamu perasan.. dua hari lalu, skin blog saya dia macam gambar kat atas ni.. tema dia kaler Putih dan pink ...dan saya selitkan sikit kaler gold di header supaya lebih gojesss....yess.. ini skin saya dua hari yang lalu.. tengok pula gambar kat bawah nie..



Okey.. nampak gambar kat atas ni?? cheesy yess..! itu lah wajah blog saya sekarang ni.. mana lah tau ada yang rasa macam... eh..aku betul kah ni..?? kenapa tidak pink..?? betul kah ni blog efa..??

yess.. kamu betul.. ini blog saya.. dan kamu tidak salah alamat ya..  hahah.. ok lah itu seja untuk jam ini... sekadar pemberitahuan... sebab ada yang tanya.. efa, kenapa bukan PINK..???
dari 2015 sampai 2018 saya rasa blog saya semua tema pink.. 
kalau tidak percaya tengok ni > KLIK SINI

Jadi, saya rasa macam mau ubah jadi Black and White...tapi ada lah jua sikit-sikit pink.. hahaa...
dan ini lah header saya yang paling simple. hahah.
Ok..thanks..bye..

Reading Time:

Monday, November 19, 2018

GIVEAWAY BUKU BY BUDAKVANILLA
4:04 PM 5 Comments
Assalamualaikum semua.. hari ni saya join lagi segmen.. alaaa... join memeriahkan segmen rakan blog kita apa salahnya kan..?? ok...

[click banner untuk join]

So syarat nya tidak lah susah..tidak lah mudah.. hahah.. macam mana kan tu..??

1. Follow blog BUDAKVANILLA
2. Follow IG @BUDAKVANILLA
3. Like page BUDAKVANILLA dan BUKUFIXI
4. Repost banner dan backlink kan ke blog beliau.
5. Jawab pula soalan ini : macam mana boleh terjebak dengan buku..?? woahhh..
6. Tinggalkan link di ruang komen tuan tanah.

Susah kah senang..??

Ok..Follow sudah ...follow IG sudah... Like page sudah...repost banner sudah.,.
and now all is done there is nothing to say.. cewah...itu lagu..haha

ok..macam mana saya boleh terjebak dengan buku...?? hmm..susah soalan ni.. saya memang minat buku.. apa-apa jenis buku saya suka...buku nota..buku tulis..buku cerita..sasbadi..pelangi..eh..eh..buku komsas...haha...Pokoknya saya memang suka buku.. jom lah join ramai-ramai...supaya tambah meriah...saya pun mau BW peserta semua...

OK lah..bye...

Reading Time:

Saturday, November 17, 2018

TAHUKAH ANDA?? Orang Islam pertama yang mati syahid..?
7:10 PM 3 Comments
Assalamualaikum WBT.. tahukah anda siapa orang Islam pertama yang mati syahid..?? mungkin ada yang tidak tau akan menjawab " oh yang pertama mati syahid itu seorang lelaki yang gagah...menegakkan kebenaran..sebab itu dia syahid..".. Kalau kita susuli kisah ORANG PERTAMA YANG MATI SYAHID itu, mesti anda terkejut... ada dalam kalangan kita tahu cerita ini.. tapi tidak menyangka yang insan inilah yang pertama memegang gelaran ORANG ISLAM PERTAMA SYAHID... Dia bukan seorang lelaki gagah... dia cuma seorang WANITA yang tampak nya lemah namun sebenarnya dia sangat kuat...
 Orang yang syahid buat pertama kalinya adalah seorang perempuan lanjut usia iaitu Sumayyah binti Khabbab, orang Islam pertama yang mati syahid di tangan kafir Quraisy di Mekah untuk mempertahankan agamanya. Akhirnya dengan balingan lembing oleh Abu Jahal, Sumayyah telah gugur syahid. Sumayyah merupakan wanita pertama Islam yang gugur syahid. [ hakak dengar menaip sambil dengar lagu Sumayyah - Hijjaz boleh menitis air mata] Allahu Akhbar.



Siapakah Sumayyah Ummu Ammar Bin Yasir?

Sumayyah binti Khabbab@Khayyat (Arab: سمية بنت خياطّ‎) merupakan hamba kepada Abu Huzaifah bin Al-Mughirah iaitu seorang pembesar Quraisy dan telah menetap bersama Abu Huzaifah sedari kecil lagi memandangkan beliau seorang anak yatim piatu. Perwatakan beliau yang baik dan taat kepada perintah tuannya sememangnya menjadikan beliau cukup disegani walaupun taraf beliau hanya sebagai seorang hamba yang berkulit hitam. Beliau juga ditakdirkan berkahwin dengan Yasir yang juga bekerja dengan Abu Huzaifah. Hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan seorang anak lelaki yang bernama Ammar ibn Yasir.

Sumayyah sekeluarga merupakan antara individu yang terawal memeluk agama Islam yang dibawa oleh junjungan besar, Nabi Muhammad s.a.w. di Mekah. Kisah beliau yang masih dikenang adalah saat beliau sekeluarga ditangkap oleh Abu Jahal dan kuncu-kuncunya. Dengan ketabahan hati Sumayyah sekeluarga serta taat setianya mereka kepada Islam, mereka tidak gentar dengan seksaan-seksaan yang dilakukan oleh Abu Jahal dan kuncu-kuncunya.

Nabi Muhammad yang melihat kejadian tersebut juga tidak mampu berbuat apa-apa. Ini kerana, tahap pengambilalihan kekuasaan, dan penerapan Islam secara utuh serta menyeluruh, lalu mengembangkannya sebagai risalah Islam ke seluruh penjuru dunia melalui dakwah dan jihad belum dapat dilakukan. Baginda hanya mampu bersabda, “Bersabarlah keluarga Yasir. Sesungguhnya kamu semua dijanjikan syurga.” Dalil ini menunjukkan jaminan Rasulullah kepada mereka sekeluarga sebagai penghuni Syurga Jannatun Naim. Akhirnya dengan balingan lembing oleh Abu Jahal, mereka sekeluarga gugur mati syahid dan Sumayyah merupakan wanita pertama Islam yang gugur mati syahid.

Sumbangan Sumaiyah amat bermakna dalam mempertahankan kesucian Aqidah Islam. Antaranya:

- Pertama, berani menyatakan yang hak.
- Kedua, sanggup mempertaruhkan nyawa kerana mempertahankan kesucian Aqidah.
-Ketiga, memberi imej yang baik kepada umat Islam dalam soal mempertahankan agama Islam.
-Keempat, memperteguh keyakinan dan keazaman penganut Islam yang lain untuk meneruskan perjuangan.

Seksaan terhadap Sumayyah sekeluarga

* Kaki dan tangan mereka diikat dan diheret ke tengah padang pasir yang panas terik
* Rumah mereka dibakar
* Dicucuk dengan besi panas
* Ditikam dengan lembing
* Dicungkil biji mata
* Dibenam ke dalam air

Allahu akhbar..tabahnya mereka.. nangis...nangiss.. :'(  
...walaupun jasadmu milik TUAN tetapi hatimu milik TUHAN...
Reading Time:
Segmen Blog Review 2018 - By Shuhaida Saad
6:46 PM 8 Comments
Assalamualaikum..

 http://www.shuhaidasaad.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html


Ok.. saya rasa lama suda saya tidak ikut apa-apa segmen di blog kan.. so here we go... segmen blog review guys... by Shuhaida Saad.. Terma dan syarat nya pun tidak lah susah sangat... cuba tengok kat bawah ni syarat-syarat nya..

1. Follow blog puan penaja utama. ✔
2. Buat entri bertajuk " Segmen Blog Review 2018", letak banner dan backlink ke blog beliau..✔
3. Kalau nak komen berkenaan blog si dia pun, di alu-alukan.✔
4. Paste link entri di komen tuan tanah..✔
5. Done!✔

Senang kah enda senang..??? haha...

So.. saya sudah follow tuan tanah..sekarang saya mau komen lah pasal blog Puan Shu kita ni..

Assalamualaikum Cik Shu.. so far saya follow blog cik shu..adalah baca sikit-sikit entry di dalam which is quite interesting. Saya suka baca tips-tips yang ada dalam tu.. sebab saya pun suka share pasal TIPS.. .Lepas tu, pasal resepi pula...faham-faham lah kalau pompuan ni, asal nampak resepi, mula lah mau buat wishlist...sama cerita macam di FB..nampak resepi terus share, entah bila nya mau buat..haha..dan saya suka resepi-resepi dalam blog tu.. Untuk skin blog tu pula, memang sangat kemas ya.. tu jak lah..terima kasih...daun keladi..jangan marah..

Ok..setakat ini seja.. nanti terlebih pula.. hahah...

Reading Time:
Kisah Malaikat Maut Menyamar
6:16 PM 2 Comments
Assalamualaikum.. apa yang diceritakan ni bukan kisah magic-magic ya...bukan kisah-kisah macam pinokio...ambik lah sebagai pengajaran buat kita semua...wallahualam. check it out..



Ada seorang dari kalangan Bani Israil yang asyik menimbun harta yang banyak, semua diambil dan dikumpulnya. Dia membina satu istana yang lengkap dengan pengawal-pengawalnya dan semua ahli keluarganya dikumpul bersama. Pada suatu malam, dia duduk sambil mengangkat salah satu kakinya dan pembantunya sedang duduk bersila makan malam, manakala setelah pembantunya selesai makan, dia berkata : "Wahai diriku, berilah aku ketenangan, kerana aku sudah menyediakan semua keperluanmu".

Belum lagi habis kata-katanya, tiba-tiba datang malaikat Maut menyamar seperti pengemis, membawa kantung kosong seperti peminta sedekah. Kemudian dia menggoyang-goyangkan pintu dengan kuatnya sehingga mengejutkan semua penghuni rumah termasuk raja yang sedang goyang kaki di atas kerusinya.

Pengawal menemui tetamu tersebut dan bertanya : "Apa maksudmu ?"

Tetamu menjawab : "Tolong panggilkan tuanmu".

Lantas pengawal istana menjawab : "Raja kami tidak mahu menemui tetamu seperti engkau". "Siapa engkau ?"

Kata malaikat Maut lagi : "Katakan kepada tuanmu, aku mahu berjumpa dengannya. Bagaimanapun saya mesti menemuinya".

Kemudian pintu digoyangkan lagi, jauh lebih kuat dari yang pertama. Oleh yang demikian, pengawal istana melompat ke arah tetamu.

Kemudian tetamu itu berkata lagi :"Beritahu kepada tuanmu bahawa saya adalah malaikat Maut"

Mereka dalam ketakutan dan tuannya pucat sambil berkata :"Elok-eloklah jika kamu bercakap kepadanya (malaikat maut)" Lalu pengawal itu menanya nyawa siapakah yang mahu diambil.

Kemudian malaikat Maut masuk ke bilik tuan tadi dan berkata :"Lakulah apa yang tuan mahu dengan harta tuan, yang jelas saya tidak akan keluar dari rumah ini sebelum nyawa tuan melayang"

Raja itu melihat dan menghitung semua hartanya dan berkata kepada hartanya : "Semoga engkau dilaknat Allah SWT, engkaulah yang membuat aku sibuk sehingga tidak sempat beribadah kepada Allah. Engkaulah yang menghalang aku daripada mengabdikan diri kepada Allah"

Kemudian dengan kuasa Allah, harta itu menjawab : "Mengapa tuan mencela aku ? Tuan telah menjadi raja dengan sebabku dan memperalatkanku, tuan dapat berkahwin dan bersenang-senang dengan wanita cantik kerana aku. Tuan sudah menjadi raja dengan sebab aku, bahkan tuan telah menggunakan aku ke jalan yang tidak baik, namun aku diam sahaja. Seandainya tuan memanfaatkan aku ke jalan yang baik, jelas tuan akan beruntung. Kita sama-sama dari tanah, boleh saja mendapat kebaikan ataupun dosa." Lalu malaikat Maut mencabut nyawa lelaki itu sehingga mati....

TAMMAT

So..apa yang kita dapat daripada kisah tadi ialah, seimbangkanlah hidup kita... kita di beri 24jam untuk melakukan hal dunia dan hal akhirat... dalam kesibukan kita mencari rezeki... sempatkan diri untuk beribadah... dalam kesibukan kita menghitung kekayaan sempatkan diri kita melakukan malan-amalan yang baik... 
Reading Time:
Malaikat Maut dengan Seorang Raja !
6:12 PM1 Comments
Assalamualaikum.. wah..ber-combo-combo ya post hakak kali ni.. haha...ok.. jum baca.. harap pembaca sekalian terima lah post hakak yang sedemikian rupa..takkan lah cerita tiktok seja korang follow up kan... jummm...baca,,..

Wahab bin Munabbih telah menceritakan : “Ada seorang raja hendak pergi menjelajah ke sebuah tempat, lalu dia meminta pakaian yang cantik-cantik. Setelah mencuba berbagai pakaian tetapi beliau tetap tidak puas hati, akhirnya beliau memakai pakaian yang paling baik. Hal yang serupa turut terjadi apabila beliau berkehendakkan kenderaan yang terbaik. Maka beliau akhirnya memakai pakaian dan kenderaan yang terbaik sekali”



Setelah berpuashati dengan pakaian dan kenderaannya, maka datanglah Iblis menghembuskan lubang hidungnya dengan ‘virus’ sombong. Maka beliau menjadi cukup sombong.

Kemudian datang seorang lelaki memberi salam tetapi tidak dijawabnya salam tersebut kerana sombongnya. Lalu lelaki tersebut memegang tali kuda yang dinaiki oleh raja tersebut. Oleh kerana lelaki tersebut memegang tali kuda dengan kuat lalu raja tadi dengan marahnya berkata : “Lepaskan tali kuda ini, engkau telah melampau”

Lalu lelaki itu berkata : “Aku ada keperluan yang hendak aku sampaikan kepadamu sekarang”

Jawab raja : “Sabar, biar aku turun dulu dari kuda ini”

Lelaki itu berkata lagi : “Tidak, aku hendak sampaikan sekarang juga”

Lelaki itu tetap berkeras sehingga raja mengalah dan berkata : “Katakan apakah keperluan yang engkau hendak ?”

Seterusnya lelaki itu berkata : “Ini adalah rahsia”

Maka rajapun mendekatkan telinganya kepada lelaki tersebut dan lelaki tersebutpun berkata : “Aku adalah malaikat maut”

Apabila terdengar sahaja kata-kata lelaki itu gementarlah seluruh anggota raja dan berkata : “Wahai malaikat maut, tinggallah aku buat setika kerana aku hendak kembali kepada keluargaku dan aku berjanji akan kembali setelah aku melihat mereka”

Malaikat maut berkata : “Tidak ! Demi Allah, engkau tidak akan dapat melihat keluargamu dan kelengkapan perjalananmu buat selama-lamanya”

Lalu malaikat mautpun mengambil nyawa raja tersebut dan jatuhlah raja itu dari kudanya serta merta dan menjadi mayat.

ok...tamat ...

nota @ pesanan ringkas @ SMS..
Tidak akan cepat sesaat dan tidak akan lambat sesaat jika malaikat maut sudah diperintahkan untuk mencabut nyawa... anytime..anywhere.. Allahu Akhbar..
Reading Time:
30 Keajaiban Selawat ..
6:04 PM 2 Comments
Assalamualaikum WBT..sahabat handai... berselawat ni bukan benda main-main yang boleh buat suka-suka... bukan sebab mau tempah populariti semata-mata... selawat bukan untuk meng-femeskan anda ya,.. sebab ada orang.. "ehh..aku mau selawat sedap-sedap..engko record ya..nanti viralkan." wah..wah..wah.. cek adek..sedap nya engko sana... selawat lah dengan hati yang ikhlas sesungguhnya banyak ganjaran yang kita dapat.... HAVE U DONE UR SELAWAT TODAY.???... so.. ce-ke-dot... kelebihan..keajaiban selawat...

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.)

2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalm dirinya.

10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat.

11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang.

23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya.

25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim.

30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani

Semoga bermanfaat...
Reading Time:
20 Amalan Murah Rezeki
5:49 PM 3 Comments

Assalamualaikum.. hari ni saya menyempatkan diri berceloteh..berkunyanyag di sini... ok..semoga perkongsian kali ini bermanfaat ya...gaisss.. haha



1. Menyempatkan diri beribadah

2. Memperbanyakkan istighfar

3. Tinggalkan perbuatan dosa

4. Sentiasa ingat Allah (SWT)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah

7. Tunaikan hajat orang lain

8. Banyak berselawat

9. Buat kebajikan banyak-banyak

10. Berpagi-pagi

11. Menjalin silaturahim

12. Melazimi kekal berwuduk

13. Bersedekah

14. Melazimi solat malam

15. Melazimi solat Dhuha

16. Bersyukur kepada Allah (SWT)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

18. Berdoa

19. Berikhtiar sehabisnya

20. Bertawakal

[update jam 7.55pm. - Terima kasih buat Saudara Jieer Area atas penambahan nya..saya terima dengan besar hati. ]

21. Jaga solat 5 waktu sehari semalam.

22. Keluar di jalan Allah.
InshaAllah... antara amalan-amalan yang memurahkan rezeki kita ... sebenarnya banyak lagi amalan lain..asal menuju kepada kebaikan... ok..bye.. ;)
Reading Time:

Monday, October 1, 2018

Review: Honey Glow - Sabun Hilang Daki : NORTAQIFA ABD SHAIDI
1:25 PM0 Comments
Assalamualaikum.. petang-petang sikit saya up cerita lain ya… sekarang nie saya mau buat review pasal Honeyglow- Sabun Hilangkan Daki

So.. cerita dia macam ni… saya ni kerja kadang-kadang berjemur bukan duduk aircond saja.. jadi kulit saya tambah gelap.. ehh… kalau gelap sekata..original gelap tidak apa lah..hakak boleh pertimbangkan.… tapi masalahnya di sini, part yang terlindung oleh handshock tu cerah..part yang terdedah tu pula legam …sama lah juga macam muka.. wah..wahh… bukan main lagi cepat kulit berubah warna ahh… macam iguana lah pula…ni kalau kena sinaran yang warna hijau.. mungkin saya pun jadi hijau di satu dua tempat.. hahah..

tapi rilek lah... keep calm and scroll IG..

Scroll punya scroll IG, tiba-tiba terjumpa pula satu page ni, HoneyGlow sabun hilang daki… saya tengok feedback dia pun be like “ehh..macam ok saja…ehh..betul kah ni ok..?? ehhh..apa kata kita cuba..??” excited bukan main lagi.. hahaha..

Mungkin memang rezeki lah beli masa promosi.. RM130= 1 lotion + 5 sabun + 11 freegift… berbaloi kah tidak..?? hahah..mesti lah IYA kan….saya tunggu punya tunggu tiba-tiba satu malam tu pos office sms saya yg barang saya sudah sampai… wuhuuu.. jadi esok nya pula saya pergilah pejabat pos, konon-konon mau ambil harta karun.. guys… saya mengaku.. keluar saja dari pejabat pos, senyuman saya boleh ukur wehh..sampai telinga.. sampai saya dengar dalam kereta kak sepupu saya cakap.. “ Kau tengok bah senyuman dia tu lebar betul” .. sebenarnya, saya bukan excited pasal apa pun.. saya excited mau tengok sabun yang banyak dan freegift dia tu.. haha… malam tu juga saya start pakai..

[this is what they show to me]


[this is what i get..sama lah semua.. haha ] 



Seminggu saya pakai, saya rasa saya macam cerah sikit suda sebab bekas sunburn tu macam mau hilang sudah…then saya teruskan pakai..bukan alang-alang ya.. saya pakai dengan konsisten bah.. hahah…. Pagi petang siang malam… alahaii.. struggle betul bah mau cerah macam dulu-dulu.. hahah.. Dua minggu saya pakai, sunburn makin hilang.. yeahhh.. I did it.. we did it… we did it [ in the style of dora the explorer song].. saya tidak mau panjang cerita kejadian kulit iguana saya ni… kamu tengok saja gambar dibawah ni ..haha..

[muka tidak payah lah tengok... tangan tu bleh nampak kan..?? hahah..]




Honey Glow – Sabun Hilang Daki

1.Apa lah fungsi dia ni konon..??

Fungsi dia sepanjang saya pakai ni…
imageDia buang daki degil - kadang-kadang kat buku lali tu hitam-hitam, kamu boleh lah cuba ni, nanti cerah balik lah tu…

imageMencerahkan Kulit- ini lah fungsi utama dia ni..mencerahkan kulit uollss..

imageMembersihkan kulit- haaa.. lepas pakai sabun ni memang best, rasa macam dalam iklan kulit bersih halussss..

imageMenghilangkan sunburn- dia memang terbukti boleh hilangkan sunburn… hakak sudah cuba.,.anda bila lagi..

imageMemulihkan kulit yang kusam- memang kalau kulit kita kusam rasa macam..hmmmm… tapi bila pakai ni rasa besttt saja…



2.Honey Glow ni Kena buat dari bahan kimia kah atau bahan semula jadi..??

For your information guys.. Sabun HoneyGlow ni diperbuat daripada madu asli… lepas tu sabun ni memang wangi lavender…warna purple pula tu.. saya memang suka wangi sabun ni.,. jangan risau, Sabun ni di jamin selamat dan LULUS KKM…

Untuk Lotion dia pula, dia ada

imageSPF30 yang berfungsi sebagai sunblock,

imageGluta which can brightening our skin,

imageCollagen pula boleh melembutkan kulit kita ni,

imagePearl powder pun ada ya..jangan main-main.. haha.. ini boleh buat kulit lebih berseri.. wahhh… iklan habis-habisan ni…

imageYang paling best… lotion dia ni pekat.. pakai sikit saja boleh juga..jadi boleh lah jimat-jimat sikit..hahah..dan dia ni freestyle..freelance..freesize..freedom..segala macam free..itulah lotion honeyglow.. sebab dia boleh guna di tangan.. di muka.. di kaki.. di bahagian yang kurang cerah seperti nya dan lain-lain.. haha..

Adik-adik..kakak-kakak…abang-abang..mak cik pakcik..ibu ayah… semua boleh guna nie… lepas ni saya mau repeat order kat diorang lah pula sebab mau cuba bagi pakai family terutamanya adik-adik saya yang aktif sukan tu.. sunburn habis… harap-harap dia pakai boleh lah hilang sunburn diorang tu.. kesian juga tengok adik gegirl saya ni muka sebelah cerah sebelah gelap.. hahaha…

Kekamu semua tidak mau cuba kah..?? hahah..

Ok..bubye..done membebel... Assalamualaikum ...

Reading Time:

Sunday, September 30, 2018

Guru-Guru Imam Syafie
11:50 AM0 Comments
Assalamualaikum.. Tengok tajuk pun macam familiar kan nama..?? Yes.. saya akan bercerita tentang Imam Syafie... Siapa tu Imam Syafie..??



Pengasas Madzhab Al-Syafie ialah Muhammad bin Idris Al-Syafie. Beliau dilahirkan pada tahun 150 H, pada tahun yang sama dengan kewafatan ulama besar yang hebat iaitu Imam Abu Hanifah (pengasas Madzhab Hanafi). Sampai sebahagian orang mengatakan, “seorang imam telah meninggal dunia dan lahir pula seorang imam yang lain”.

Menurut Dr. Ahmad Nahrawi Abdus Salam, Imam Al-Syafie dilahirkan di Gaza, Palestin. Desa Gaza ini berdekatan dengan sebuah kota yang dikenali sebagai ‘Asqalan. Dan kebanyakan kabilah yang tinggal berhampiran dengan tempat lahir Imam Al-Syafie ini adalah orang-orang Yaman. Pendapat ini turut dibentangkan oleh Prof. Muhammad Abu Zahrah. Seorang pengkaji sejarah, Al-Himawi, berkata, “Pentakwilan ini bagus sekiranya riwayat-riwayat tersebut Sahih.”

Imam syafie nie seorang yang rajin..gigih dan kuat berusaha.... ini patut dicontohi oleh kita yang bergelar "pelajar sepanjang hayat"..Imam al-Syafie pada masa mudanya, waktunya dihabiskan untuk menuntut ilmu pengetahuan di markas-markas ilmu pengetahuan, seperti di kota Mekkah, Madinah, Kufah, Syam dan Mesir. Dia mengembara dari satu tempat ke tempat lain untuk mempelajari ilmu tafsir, fiqh, hadis kepada guru-guru yang banyak tersebar di berbagai pelosok negerinya.


Guru-gurunya yang masyhur antara lain:


1. Di Mekkah
a. Muslim bin Khalid al-Zanji
b. Ismail bin Qastantin
c. Sufyan bin Uyainah
d. Sa’ad bin Abi Salim al-Qaddah
e. Dawud bin Abd. al-Rahman al-Atur
f. Abd. al-Hamid bin abd. Aziz


2. Di Madinah
a. Imam Malik bin Anas
b. Ibrahin bin Sa’ad al-Ansari
c. Abd. al-Azzi bin Muhammad al-Darudi
d. Ibrahim bin Abi Yahya al-Aswamiy
e. Muhammad bin Sa’id
f. Abdullah bin Nafi’


3. Di Yaman
a. Matraf bin Mazin
b. Hisyam bin Abu Yusuf
c. ‘Umar bin Abi Salamah
d. Yahya bin Hasan


4. Di Iraq
a. Waqi’ bin Jannah
b. Hamad bin Usamah
c. Isma’il bin Ulyah
d. Abd. al-Wahab bin Abd. al-Majid
e. Muhammad bin Hasan
f. Qadi bin Yusuf.

Sekian terima kasih.. cewahhh..
Reading Time:
Apa akan jadi selepas SANGKAKALA ditiup.?
11:38 AM0 Comments
Assalamualaikum WBT... saya tertarik dengan artikel satu ni.. moga-moga mampu membuatkan kita lebih istiqamah dalam berhijrah dan beribadah..InshaAllah..




Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.


✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.


✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.


✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.


✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.


✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.


✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.


✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.


✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.


✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.


✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:


ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.


✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.


✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.


✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.


✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.


✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.


✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.


✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.


✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.


✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.


✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.


✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.


✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.


✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.


✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)


✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.


✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.


✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.


✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.


Rujukan:
Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-
Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.


☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:
❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞
Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


Kredit : Pengukir Kata
Reading Time:
Apakah itu ISLAM LIBERAL..??
10:45 AM0 Comments
Assalamualaikum semua... harini saya akan cuba kongsikan sedikit sebanyak artikel yang boleh menambah pengetahuan kita semua... Kemarin, ada orang request suruh tambah lagi..jadi,.. saya cuba tambah lagi bahan bacaan berbentuk pengetahuan islam dalam blog saya ni.. InshaAllah...


Apakah itu Islam Liberal? Siapakah Islam Liberal?
  • Islam Liberal adalah satu fahaman sesat yang berpunca dari sifat tidak yakin diri,merasa rendah diri (inferiority complex) dan mengagung-agungkan gaya pemikiran Barat oleh segolongan orang Islam.
  • Menurut Kamus Dewan (DBP. Kuala Lumpur 1994), perkataan Liberal didefinisikan sebagai “1. (bersifat) condong kepada kebebasan dan pemerintahan yang demokratik (misalnya menentang hak-hak keistimewaan kaum bangsawan), (fahaman) bebas. 2. bersifat atau berpandangan bebas, berpandangan terbuka (tidak terkongkong kepada sesuatu aliran pemikiran dan sebagainya).”
  • Merujuk kepada definisi di atas, Islam sememangnya sebuah agama yang liberal. Ia membebaskan manusia daripada belenggu penyembahan sesama makhluk, bahkan juga membebaskan manusia daripada penindasan, kezaliman dan penghinaan sesama manusia. Islam juga memiliki dasar yang terbuka terhadap peradaban manusia selagi mana ia tidak melibatkan syirik yang menyekutukan Allah, perbuatan yang menyalahi syari‘at-Nya dan kepercayaan kurafat yang merendahkan kedudukan manusia sehingga ke taraf kebinatangan.
  • Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan Islam Liberal?Maksudnya penambahan kata ‘Liberal’ pada Islam yang sudah sememangnya liberal adalah sesuatu yang diada-adakan,bersifat tidak tulen dan meniru-niru pengaruh luar serta menunjukkan unsur-unsur tidak memahami seluruh konsep dalam Islam itu sendiri.


Apakah yang dimahukan oleh fahaman ini?
  • Jawapannya dapat kita lihat sendiri pada penambahan perkataan “Liberal” kepada Islam yang sememangnya sudah liberal. Ertinya fahaman ini mengkehendaki ciri keterbukaan dan kebebasan yang lebih daripada apa yang sedia ada dalam syari‘at Islam yang asli lagi tulen.


Sejarah dan Asal-usul Islam Liberal
Golongan ini muncul hasil dari jangkamasa penjajahan yang lama daripada pihak Barat ke atas umat Islam.Penjajahan yang lama ini telah mempengaruhi psikologi umat Islam amnya.Terdapat dua fenomena psikologi yang mempengaruhi umat Islam ketika jangkamasa kemunduran dan penjajahan.

Pertama adalah fenomena ‘penjajahan’ oleh negara-negara Barat ke atas hampir seluruh negara umat Islam. Kedua adalah fenomena ‘ketinggalan’ dari sudut sains dan teknologi di belakang kebanyakan negara-negara Barat. Apabila berhadapan dengan dua fenomena di atas, sikap umat Islam boleh dibahagikan kepada empat:

  • Pertama adalah mereka yang merasa putus asa secara keseluruhan dan duduk diam menerimanya sebagai satu ketentuan yang sememangnya merendah dan memundurkan mereka.
  • Kedua adalah mereka berpendapat agama adalah faktor penghalang bagi mencapai kekuatan dan kemajuan. Justeru untuk menjadi umat yang berkuasa dan maju, Islam perlu dipisahkan daripada kehidupan harian. Formula pemisahan ini yang digelar sekularisme terbukti berkesan mengingatkan bahawa semua negara Barat yang berkuasa lagi maju mempraktikkannya.
  • Ketiga adalah mereka yang juga berpendapat bahawa agama adalah faktor penghalang bagi mencapai kekuatan dan kemajuan. Namun untuk menyelesaikan faktor penghalang ini, mereka berpendapat caranya ialah membuka dan membebaskan agama daripada ajaran dan tafsirannya yang sekian lama telah menjadi pegangan umat. Kelemahan dan kemunduran umat Islam dianggap berpunca daripada belenggu kejumudan umat dalam menafsir dan mempraktikkan agama Islam. Kumpulan ketiga inilah yang digelar sebagai aliran Islam Liberal.
  • Kelompok terakhir adalah mereka yang mengakui akan hakikat kelemahan dan kemunduran yang dialami umat. Namun hakikat ini tidak mereka persalahkan kepada agama atau selainnya kecuali terhadap diri mereka sendiri dan umat Islam seluruhnya yang telah leka daripada berpegang dan mempraktikkan ajaran Islam yang sebenar. Oleh itu untuk kembali kuat dan maju, umat Islam perlu mempelajari, memahami dan mempraktikkan semula secara sepenuhnya ajaran Islam yang asli lagi tulen. Formula ‘Islam Sekular’ atau ‘Islam Liberal’ tidak menjadi pilihan kelompok keempat ini kerana ia bukan cara untuk mencapai kekuatan dan kejayaan yang sebenarnya. Kekuatan dan kejayaan yang sebenar hendaklah diukur dengan necara wahyu Illahi yakni Islam yang berteraskan al-Qur’an dan al-Sunnah, bukan neraca peradaban Barat yang berteraskan materialisme dan hawa nafsu. Golongan keempat inilah yang benar. Insya-Allah dengan kesungguhan mereka, kekuatan dan kejayaan akan kembali ke tangan umat Islam.


Yang paling menjauhi kebenaran adalah kelompok ketiga, iaitu kelompok Islam Liberal. Secara lebih terperinci, kelompok Islam Liberal adalah aliran yang muncul kerana kesan psikologi kekerdilan diri (inferiority complex) yang dihadapi oleh sebahagian umat Islam hasil penjajahan dan kemunduran yang dihadapi oleh mereka. Kesan kekerdilan ini diburukkan lagi dengan sikap tergiur lagi menyembah kepada negara-negara Barat yang menjajah lagi maju sehingga menyebabkan mereka sendiri terasa hina, *****, diperbudak dan hilang kejatian serta kebanggaan diri. Semua ini menghasilkan satu rumusan bahawa untuk mencapai kekuatan dan kemajuan, caranya adalah meniru segala formula peradaban yang dipraktikkan oleh negara Barat. Rumusan ini tidak akan berjaya selagi mana tidak dibuka dan dibebaskan tafsiran Islam daripada kejumudan pegangan umat selama ini.

Kenapa golongan ini paling berbahaya? Berbanding kelompok kedua,golongan ini bagaikan parasit yang memusnahkan Islam dari dalam.Kelompok kedua iaitu golongan sekular tidak menyentuh ajaran agama sebaliknya cuba memisahkan pengaruh agama ke dalam politik ataupun urusan kehidupan dunia mereka.Apabila mereka memerlukan kehidupan ritual,spiritual mahupun pandangan agama barulah mereka merujuk kembali kepada agama itu tanpa mengganggu hukum-hakam apatah lagi mengubah syariat agama.Tetapi jika terdapat hukum agama yang mengganggu kehidupan sekular mereka,mereka akan tolak. Jadi golongan sekular akan mengambil mana-mana hukum agama yang sesuai dengan selera mereka dan membuang mana-mana yang tidak sesuai pada pandangan mereka.

Namun golongan Islam Liberal yang rata-ratanya terdiri dari lulusan agama, pengamal undang-undang dan cendekiawan ini cuba mengubah konsep di dalam ajaran Islam itu sendiri. Mereka bagaikan ‘mengedit’ syariat Islam di sana-sini sesuka hati berdasarkan hujah-hujah mereka yang terhasil dari gabungan fahaman sekular dan Darwinisme yang berdasarkan logik akal semata. Golongan ini akan berusaha menghapuskan unsur-unsur bersifat ritual (tawaf,solat,mencium batu Hajar Aswad) dan mistik (ghaib-seperti syurga dan neraka,azab kubur dll) dalam Islam malah mengatakan itu semua karut dan tahyul serta menjadi penyebab fikiran menjadi jumud dan mundur, padahal pada masa yang sama mereka menghormati unsur-unsur ritual agama lain seperti Hindu dan Buddha.Mereka lama kelamaan seolah-olah bersikap ateis apabila hanya mengambil bahagian-bahagian yang pada mereka sesuai dengan pandangan sekular Barat dan kehidupan moden hariini.Unsur-unsur mistik seperti Tuhan,syurga dan neraka, azab kubur, padang mahsyar, kiamat dan lain-lain akhirnya dikatakan sekadar simbolik sahaja.

CR:DI
Reading Time:

Saturday, September 29, 2018

Sifat Api Neraka dan hambanya
3:12 PM 4 Comments
Assalamualaikum.. jom kisa baca yang ini pula... MasyaAllah... moga terdetik rasa rendah diri sebagai hamba membaca perkongsian saya hari ni...semoga bermanfaat ya semua...



Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Api neraka telah dinyalakan selama seribu tahun sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga gelap bagaikan malam yang kelam."


Diriwayatkan bahawa Yazid bin Martsad selalu menangis sehingga tidak pernah kering air matanya dan ketika ditanya, maka dijawabnya: Andaikata Allah s.w.t. mengancam akan memanjarakan aku didalam bilik mandi selama seribu tahun. nescaya sudah selayaknya air mataku tidak berhenti maka bagaimana sedang kini telah mengancam akan memasukkan aku dalam api neraka yang telah dinyalakan selama tiga ribu tahu."


Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari mujahid berkata: "Sesungguhnya dijahannam ada beberapa perigi berisi ular-ular sebesar leher unta dan kala sebesar kaldai, maka larilah orang-orang ahli neraka keular itu, maka bila tersentuh oleh bibirnya langsung terkelupas rambut, kulit dan kuku dan mereka tidak dapat selamat dari gigitan itu kecuali jika lari kedalam neraka."


Abdullah bin Jubair meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: "Bahawa didalam neraka ada ular-ular sebesar leher unta, jika menggigit maka rasa redih bisanya tetap terasa hingga empat puluh tahun. Juga didalam neraka ada kala sebesar kaldai, jika menggigit maka akan terasa pedih bisanya selama empat puluh tahun."


Al-a'masy dari Yasid bin Wahab dari Ibn Mas'ud berkata: "Sesungguhnya apimu ini sebahagian dari tujuh puluh bagian dari api neraka, dan andaikan tidak didinginkan dalam laut dua kali nescaya kamu tidak dapat mempergunakannya."


Mujahid berkata: "Sesungguhnya apimu ini berlindung kepada Allah s.w.t. dari neraka jahannam." Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya seringan-ringan siksa ahli neraka iaitu seorang yang berkasutkan dari api nerka, dan dapat mendidihkan otaknya, seolah-olah ditelinganya ada api, dan giginya berapi dan dibibirnya ada wap api, dan keluar ususnya dari bawah kakinya, bahkan ia merasa bahawa dialah yang terberat siksanya dari semua ahli neraka, padahal ia sangat ringan siksanya dari semua ahli neraka."


Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Amr r.a. berkata: "Orang-orang neraka memanggil Malaikat Malik tetapi tidak dijawab selama empat puluh tahun, kemudian dijawabnya: "Bahawa kamu tetap tinggal dalam neraka." Kemudian mereka berdoa (memanggil) Tuhan: "Ya Tuhan, keluarkanlah kami dari neraka ini, maka bila kami mengulangi perbuatan-perbuatan kami yang lalu itu bererti kami zalim." Maka tidak dijawab selama umur dunia ini dua kali, kemudian dijawab: "Hina dinalah kamu didalam neraka dan jangan berkata-kata."


Demi Allah setelah itu tidak ada yang dapat berkata-kata walau satu kalimah, sedang yang terdengar hanya nafas keluhan dan tangis rintihan yang suara mereka hampir menyamai suara himar (kaldai).
Reading Time: