NORTAQIFA ABD SHAIDI NORTAQIFA ABD SHAIDI: January 2018

Monday, January 29, 2018

Giveaway Novel #MengintaiAkuDiNeraka

Assalamualaikum..
tadi di comment box saya nampak ada sahabat blogger invite join segmen GA dia...
so, saya pun cuba-cuba join segmen GA ni..



Follow blog Shawal ☑
Like fanpage ☑
Follow Instagram ☑
Add google+ ☑
Buat entry tajuk "Giveaway Novel #MengintaiAkuDiNeraka" ☑


Im done..
Good Night Peepsss...
Assalamualaikum..
Read more ...

Sunday, January 28, 2018

Segmen: Pencarian Bloglist By Aqilah Shahirah

Assalamualaikum..
so...sekarang masa untuk kita ber-segmen pula...


[klik banner untuk join]



banner cantik sudah.. sekarang kita tengok syarat-syaratnya...dan due date nya..
cewah..

Syarat 

Mesti Follow blog ni.☑
Buat entry tajuk : Segmen Pencarian Bloglist By Aqilah Shahirah☑
Letak banner di atas dan link kan ke entry ini.☑
Letak link entry anda di ruangan komen.☑


Due date adalah pada 5 february 2018.


Ok.. kawan-kawan, apalagi..jom lah join beramai-ramai..
kite meriahkan segmen ni...
Saya suka BW orang nie...
ok.. Assalamualaikum

Read more ...

Resepi : Daging Tiyula Itum ( D;aging Kambing)

Assalamualaikum..
seperti yang anda sudah sedia maklum.. saya ni berasal dari negeri Sabah di Bawah Bayu... dan untuk pengetahuan rakan-rakan semua, saya ni bangsa Kagayan+Suluk..
So,pada malam yang indah ini, saya akan share satu resepi masakan tradisional masyarakat suku kaum Suluk...Tapi  pertama sekali, saya mau minta maaf sebab saya tiada gambar masakan nya tu..hahaha...
So, here we go, TIYULA ITUM.... maksud tiyula itum nie ialah ‘masak hitam’.. macam kita masak benda lain, kita letak kicap supaya dia jadi hitam..tapi untuk tiyula itum,  dia guna kelapa yang... itu yang menjadikan tiyula itum lebih emmphhh...
Ok... jom kita mula..

. BAHAN-BAHAN  UTAMA
  • ·         ½ Kelapa yang dibakar
  • ·         Daging Kambing / sapi/ayam. [1.5 kg]


2. BAHAN-BAHAN  DIKISAR.
  • ·      1 inci halia
  • ·         1 inci lengkuas
  • ·         4 uls bawang putih
  • ·         3 ulas bawang merah


3. LAIN-LAIN
  • ·         Air kelapa tua
  • ·         2 biji tomato, di belah 4
  • ·         ½ serbuk kunyit
  • ·          lembar daun kunyit
  • ·         2 batang serai
  • ·         sudu teh lada sulah
  • ·         Garam
  • ·         ajinomoto
  • ·         Secukup rasa
  • ·         3 Lada besar






CARA-CARA

1. Tumiskan lengkuas dan halia hingga nampak kekeringan.

2. Masukkan bawang putih dan bawang merah ,lada sulah, serbuk kunyit dan serai .Tumis hingga baunya naik dan nampak keperangan.

3.Masukkan air kelapa ,kelapa bakar , tomato dan daun kunyit.

4. Masukkan daging/ayam bersama beberapa lada besar dan masask dengan api sederhana.

5.tambahkan air biasa jika ingin lebih kuah.

6.letakkan garam, ajinomoto dan pati ayam, secukup rasa.

7. sedia untuk dihidang.


SELAMAT MENCUBA .. 
Read more ...

Friday, January 26, 2018

10 GUNUNG TERTINGGI DI DUNIA -INFO

Assalamualaikum..
ok.. nampak tajuk di atas tu..?? top 10` highest mountains in the world, right..??
mungkinlah ada orang akan tanya.." kenapa benda yang remeh-temeh nie pun sya mau post..?? "..."semua orang sda tau lah pasal benda ni.."...." ok.. general knowlegde guys..""
well..ramai yang sudah tahu pasal benda nie...sebab dia general knowledge.. tapi memandangkan ramai yang anggap benda nie perkara yang REMEH TEMEH.. so, saya post lah.. hahah..Sebagai informasi tambahan buat kita semua.. Malu lah kita kalau kita kurang pengetahuan pasal perkara ini..
sebagai contoh.. "Berapa kah ketinggian Gunung Kinabalu..??.. Oppss.. sorry..saya tidak pasti.."..MR GOOGLE kan ada....??
Kita hidup sebai penuntut ilmu biarlah yang boleh menerima segala ajaran yang baik dan teguran daripada orang... biarlah kita tahu semua ilmu biar sekecil biji kurma...wahhhh..
"Mutsaqqafal Fikr..luas pengetahuan.. Kenapa saya katakan kita ini menuntut ilmu..??
Sebab setiap hari akan ada benda baru yang kita pelajari.. samada dalam keadaan formal atau informal..
so, harini kita akan kupas tentang ...




10 GUNUNG TERTINGGI DI DUNIA


1. Mountain: Everest
Range:Himalayas
County: Nepal / Tibet
height :29 035ft /8848 m


2. Mountain: K2 (Mount Godwin Austen)
Range: Karakoram
Country: P!akistan / China
height: 28 250ft / 8611m


3.Mountain: Kangchenjunga
Range: HImalayas
Country: India Nepal
height : 28 169ft / 8586m


4.Mount;ain :Lhotse
Range: Himalayas
Country: Nepal / Tibet
height : 27 940ft / 8516m


5.Mountain: Makalu
Range: Himalayas
Country: Nepal / Tibet
height: 27 766ft / 8481m


6. Mountain : Cho Oyu
Range: Himalayas
Country: Nepal/ Tibet
height: 26 906 ft/ 8201m


7. Mountain:Dhaulagiri
Range: Himalayas
Country: Nepal
height: 26 795ft/ 8167m

8. Mountain: Manaslu
Range:Himalayas
Country: Nepal
height: 26 781ft/ 8156m


9. Mountain: Nanga Parbat
Range:HImalayas
Country: Pakistan
height: 26 660ft / 8126m


10.Mountain: :Annapurna
Range:Himalayas
Country: Nepal
height : 26 545ft / 8091m


Dengan berakhirnya info-info tentang the top 10 highest mountain in the world.. maka berakhirlah juga entri saya kali ini..
terima kasih sebab sudi singgah..
Assalamualaikum.

Read more ...

Thursday, January 25, 2018

SEGMEN BLOGWALKING BY CIKYAN

Assalamualaikum...
Cuaca hari nie sangat baik... yeahhh.. boleh lah main dengan meow..meow di laman rumah..... tap1i p1asal tu nanti saya certa di lain hari... Hari nie saya mau cerita pasal segmen blogwalking...

(klik banner untuk join)

so.. sudah baca syarat-syarat nya..??
mudah dan simple kan..??? apa lagi...jomlah join beramai-ramai.
Read more ...

30 Orang Yang Pertama Dalam Islam

Assalamualaikum WBT..
sahabatku dan semua yang bertapak di sini...
kali nie saya akan share pasal "30 Orang Yang Pertama Dalam Islam".
Seandainya ada yang bertanya kepada kita, Siapakah angkasawan p1ertama yang sampai ke bulan.??? yess.. and the answer is NEIL ARMSTRONG right..??
Lepas tu ada p1ula yang bertanyakan kep1ada kita..
Siapakah orang pertama yang menulis sirah Nabi Muhammad S:AW.??
Ermmm..Ermm.. kelu lidah tidak berdaya menjawab...haha..
ok jom kita lihat kat bawah ni...

30 Orang Yang Pertama Dalam Islam

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.
3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.
4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.
6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.
10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.
11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.
12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.
14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.
16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.
17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.
19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.
21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.
24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.
25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.
26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.
27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.
28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.
29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.


Semoga perkongsian k;ali ini bermanfaat buat semua..
Assalamualaikum.

Read more ...

Wednesday, January 24, 2018

Niat Solat 5 Waktu - Nortaqifa Abd Shaidi


Assalamualaikum WBT..

Hari ini saya akan bercerita tentang niat solat fardhu... sebenarnya entri kali ini adalah sebagai peringatan kepada diri sendiri, kepada sahabat, dan kepada semua yang terbaca terutamanya saudara-saudara kita yang baru dalam menjalani kehidupan sebagai ISLAM.

Solat lima waktu merupakan perkara wajib yang harus kita laksanakan sehari dan semalam. Tapi, kita sudah hafalkah niat nya.??
Adik-adik yang belum hafal boleh lah singgah bertapak membaca di sini..Adik-adikku In Shaa Allah boleh..cewahhh.. ..



Solat 5 Waktu ;
1. Subuh
2. Zohor
3. Asar
4. Maghrib
5. Isya'

1. Niat solat subuh.

اُصَلّى فَرْضَ الصُّبْحِ رَكْعَتَيْنِ اَدَاءً *مَأْمُوْمًا* ِللهِ تَعَالَى 

Usalli fardhash subhi raka'ataini  adaan *ma'muman* lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu subuh dua rakaa tunai *mengikut imam* kerana Allah Ta'ala.
**jika sembahyang berjemaah.


2. Niat Solat Zohor

اُصَلّى فَرْضَ الظُّهْرِاَرْبَعَ رَكَعَاتٍ اَدَاءً*مَأْمُوْمًا* ِللهِ تَعَالَى

Usalli fardhaz zuhri arba'a raka'atin adaan *ma'muman* lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu zohor empat rakaat tunai*mengikut imam* kerana Allah Ta'ala.
**jika sembahyang berjemaah.


3. Niat Solat Asar

اُصَلّى فَرْضَ الْعَصْرِاَرْبَعَ رَكَعَاتٍ اَدَاءً *مَأْمُوْمًا* ِللهِ تَعَالَى 

Usalli fardhal asri arba'a raka'atin adaan *ma'muman* lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu asar empat rakaat tunai*mengikut imam* kerana Allah Ta'ala.
**jika sembahyang berjemaah.


4. Niat Solat Maghrib

اُصَلّى فَرْضَ الْمَغْرِبِ ثَلاَثَ رَكَعَاتٍ اَدَاءً *مَأْمُوْمًا* ِللهِ تَعَالَى 

Usalli fardhal maghribi thalatha raka'atin adaan*ma'muman* lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu maghrib tiga rakaat tunai*mengikut imam* kerana Allah Ta'ala.
** jika sembahyang berjemaah.

5. Niat Solat Isya'

اُصَلّى فَرْضَ الْعِشَاءِ اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ اَدَاءً *مَأْمُوْمًا* ِللهِ تَعَالَى 

Usalli fardhal 'isya'i arba'a raka'atin  adaan *ma'muman*lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu 'isyak empat rakaat  tunai *mengikut imam* kerana Allah Ta'ala.
**jika sembahyang berjemaah


Selesai sudah entri saya kali ini.. In Shaa Allah.. ada manfaatnya..
Terima Kasih..
Assalamualaikum..
Read more ...

Info: Petua Hilangkan Jerawat


Assalamualaikum...

Hari nie saya free..so, saya akan kongsikan tentang bagaimana cara hilangkan jerawat dan parutnya menggunakan bahan-bahan yang mudah.
hari ni saya cuma letak simple macam nie... esok-esok saya olah lebih detail lagi...ok...
jom..tengok kat bawah nie..



PETUA HILANGKAN PARUT JERAWAT
1. GUNA KULIT KAYU MANIS DAN BEDAK SEJUKSediakan dua batang kulit kayu manis dan segenggam bedak sejuk. Tumbuk kulit kayu manis hingga menjadi serbuk halus. Kemudian, campur serbuk kayu manis itu dengan bedak sejuk. Jangan lupa untuk tambah sedikit air.
Bila sudah siap, liumurkan pada tempat parut pada wajah. Lakukan sekerap mungkin. Lama-kelamaan parut akan pudar dan hilang.



2. GUNA LIDAH BUAYA (ALOE VERA)Kaedah ini lebih semulajadi. Ambil daun lidah buaya dan belah daun supaya lendirnya keluar. Sapukan lendir daun lidah buaya pada parut. Lakukan tiga kali seminggu.



3. GUNA ASAM JAWA
Ambil sedikit asam jawa, kemudian ramas dengan mencampurkan sedikit air. Sapukan ramuan asam jawa pada tempat yg berparut. Biarkan sehingga kering. Seeloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur.



4. GUNA MADU
Mula-mula ambil sedikit madu. Campurkan madu tersebut dengan bedak sejuk. Tekapkan campuran tersebut ke tempat yg ada kesan jerawat. Lakukan sekurang-kurangnya 2 hari sekali.



5. GUNA TIMUN
Kisar timun dan tapiskan airnya. Tampalkan hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci bersih dengan air suam.



6. GUNA DAUN SIRIH MUDA
Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.


Ok.. simple..sesimple-simplenya [ehh..apa daaa bahasaa..]
Terima Kasih...
Assalamualaikum..
Read more ...

Tuesday, January 23, 2018

PENCARIAN BLOGLIST 2018 By :Azah Rahman


Assalamualaikum wbt.

Saya tidak mau menaip panjang dalam entri ini, cukup saya menyempurnakan syarat-syarat yang di tetapkan oleh Cik Azah Rahman kita dalam segmen Pencarian Bloglist 2018.

[Klik img tuk  join]


Sebelum tu mari kita intai-intai dlu apakan syarat nya.. 

1. FOLLOW blog Azah Rahaman
2. masukkan LINK BLOG azah dalam blogslist blog awak
3. tinggalkan KOMEN link blog awak di entri ni + kritik apa sahaja yang korang nak kritik pasal blog azah.

So, lepas baca syarat-syarat tu, tiba masa nya untuk meng-complete-kan syarat nya..
chekedotttt....

- Follow Blog Azah ☑
- Masukkan Azah dalam Bloglist ☑
- Komen Blog Azah ☑

So, Komen tuk blog azah ....

"Honestly, sya memang tiada apa yang mau komen pasal blog Azah.. Cukup comel suda..  ❤.. . Pink- Pink gituuuu.."

Baiklah... sampai sini saja entri saya tuk hari ini... 
Assalamualaikum sahabat.


Read more ...

Saturday, January 20, 2018

Sejenak Bersama Selama Terasa. - [Nortaqifa Abd Shaidi]

Assalamualaikum.
so, macam yang saya cakap dalam entri saya yang sebelum nie, seriously, saya memang sibuk..
Minta maaf kepada semua followers dan readers... sebab jarang sangat update blog..
samp;aikan ada orang tanya saya.

"Cik Iffah, bila mau update blog?"

"Taqifa, blog macam mana.? sudah update kah?"

"suka baca entri dalam blog iffah, tapi kebelakangan ni iffah macam xda update apa-apa lah"


Cheesy YESS..

memang saya belum update apa-apa atas beberapa masalah teknikal.. aceceh.. sebenarnya saya berdepan denggan pelbagai masalah setiap kali mau update blog.
contoh nya ;-

1. saya kehilangan idea yang telah sekian lama saya fikirkan.
2. saya tiada internet.
3. laptop saya BERMASALAH
4. saya sibuk buat assignment dan study [siki-sikit] #janganriak #dipersilakan pengsan5. saya tiada masa

tiba2 terdengar-dengar suara dan bisikan halus mengatakan
"Why not, kau tutup jak blog kau.?"
"Blog dah berhabuk, update lah sikit-sikit" dll.

NO WAY.. saya tidak akan padam blog ini.. seriously, lama nya saya tidak tidur bab buat template jak. hahah..
Dan thank you, kita bersangka baik, diorang cakap macam tu mungkin seab diorang peka, prihatin, caring, dan lain-lain.

So, STOP untuk ceritera cinta saya dan blog saya...Sekarang jom kita intai dulu kerja kami sekumpulan.

Nampak tajuk diatas tu.??

Haaaa... itu sebenarnya tajuk untuk projek TITAS patik dan sahabat.

"SEJENAK BERSAMA, SELAMA TERASA"

Memaparkan di mana sekumpulan manusia iaitu saya dan sahabat berusaha untuk membuat kutipan derma ikhlas yang akan di sumbangkan kepada Rumah anak yatim Al-Mughni, serta membuat amal kebajikan. kami inda belakun hahaha

Dalam soalan, dia minta video yang berdurasi 15 minit atau kurang. Dan memang tidak dapat dinafikan, kumplan kami memilih untuk berlakon pada awalnya, namun seminggu selepas itu, setelah sel-sel otak lengkap berhubung, kumpulan kami memilih untuk membuat satu video yang lebih kepada bentuk DOKUMENTARI. Dengan tema PERKARA KECIL. IMPAK BESAR.,.
 secara keseluruhannya, cadangan ini dapan sokongan dan sambutan bukan sahaja daripada ahli kumpulan, malah pensyarah serta pemilik kampus tempat kami belajar..
Terima Kasih Atas Sokongan.

Jangan lupa untuk singgah dan tonton video kami yang idak seberapa ini.




Terima Kasih.








































Read more ...
 
Copyright © . All Right Reserved by NORTAQIFA SHAIDI