NORTAQIFA ABD SHAIDI NORTAQIFA ABD SHAIDI: March 2018

Thursday, March 15, 2018

Your worst habits

So, today im gonna tell you about my worst habit(s).. amboi, dalam kurungan ‘S’.. takut-takut tengah menaip tiba-tiba teringat bad habit yang lain pula... 


Assalamualaikum sebagai pembuka cerita.. cewahhh... hahah.

Seperti yang anda semua TAHU, di entri saya sebelum nie ada menceritakan tentang bad habit saya.. benar..? satu-satunya bad habit saya yang saya tahu sekarang nie ialah makan ais battu uollss... saya tidak tau kenapa saya sangat suka makan ais batu.. dan kalau dibagi pilihan sama ada aiskrim dan ais batu...saya pilih ais batu... aduduhhh...

Jadi setakat nie my worst habit yang saya tau is kuat makan ais batu.. emm lain-lain saya rasa saya nie cengeng.. what is cengeng... cengeng tu suka nangis.. sikit-sikit nangis...tengok movie nangis,. Orang nangis ikut nangis... semua pun mau nangis.. dan ini pun saya rasa teruk juga lah.. aduhhh..

sampai sini jak cerita kita kali nie... hahah..tidak boleh lebih-lebih bab bad habit ni.. hahah.
Read more ...

Monday, March 12, 2018

Your Favourite Quotes..?? - nortaqifa abd shaidi

Assalamualaikum semua.. so, kita sambung lagi bercerita..bergossip dan berceloteh hari nie.. so, dalam gambar kat bawah nie, hari ini sep;atutnya, saya post pasal favourite quotes saya...
yeah.. Part nie bukan satu jak yang saya minat ..banyak tauuu..... hahah..



1. Practice does not make it perfect, practice make it permanent.
quotes nie betul-betul saya pegang dari dulu... setiap kali saya ikut pertandingan pidato, saya cuma cakap yang practive make it permanent.. buktinya.? Banyak kali pun saya berlatih, saya tidak da;;pat jadi perfect.. Saya berlatih banyak kali apa yang saya dapat cuma latihan saya tu kekal dan Alhamdulillah sampai ke hari pertandingan saya dapat maintain kan cara penyampaian saya malahan saya rasa lebih bersemangat.. Kalau mau jadi perfect tu susah sikit sebab tiada apa yang cukup sempurna... tapi jangan risau uolls... saya masih percaya dengan Practice makes perfect... hahaha..

2. Pelaut unggul tidak datang dari lautan yang tenang...
Ini memang betul, ada pernah nampak seorang pelaut unggul datang dari swimming pool..??? berlatih lawan ombak kat swimming pool kah macam mana.?? hahah.. so.. Adik-adik yang belajar, ingatlah, tiada orang yang berjaya automatik.. semua nya kena haringi cabaran ..bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian.. Tiadanya orang lahir terus genggang ijazah... ini bukan filem 3 Idiots gaissss... *indahnya pemandangan rumput-rumput jagung*




3. Stars cant Shine without darkness..
Kalau kita tengok logik nya di situ, yesss.. memang sangat-sangat logik... ada orang suka tengok bintang tapi takut kegelapan... Sedar lah, kegelapan tu yang membuat bintang kelihatan bersinar.. kalau kamu tunggu bintang bersinar di siang hari, boleh lah ambil bantal dan sambung bermimpi... Jadi di sini kita dapat kesimpulan yang, cabaran dalam hidup kita merupakan satu fasa yang membuatkan kita lebih bersinar, lebih kuat dan yakin macam bintang... wahh..apa aiii mengarut ni...


4. Betulkan yang biasa, biasakan yang betul.
Ini, ini, ini banyak ni... kita dengar saja, kita boleh tau apa maksud dia kan..??? apa benda yang biasa kita buat, kita cuba perbetulkan.. Kita selalu lewat-lewatkan solat?? Kita betulkan, sebelum azan ambil wudhu', solat tepat pada waktunya... dan bila dah betul cara kita, Kita biasakan pula, jangan lah hangat-hangat tahi ayam... 3 hari jak buat, lepas tu lupa sudah... jangan sahabat!!... Dah betul,cuba biasakan... orait.??


5. Exellence is not being the best.. It is doing your best.!
Ini susah lah mau cari hari ini. Orang pergi exam mau belajar dapat markah tinggi sebab mau kalahkan markah kawan meja sebelah..??? sebab mau bersaing dengan cousin..??? sebab mau bersaing dengan anak jiran.??? No..kita tidak boleh puaskan hati orang.. Kita belajar dan buat bersungguh-sungguh untuk diri kita, untuk banggakan ibu ayah... buat untuk bersaing.. Ingat dapat hadiah kah bersaing dengan anak jiran uolls..??? hahah...


Ok lah.. sampai sini jak..sebab kalau saya list semua quotes, boleh buat novel 1000 muka surat... hahah... next will be...auhhh.. my worst habit...aduhaiii... stay tuned gaisss...
Read more ...

Saturday, March 10, 2018

20 FAKTA TENTANG DIRI SAYA - nortaqifa abd shaidi

Assalamualaikum semua... kali nie saya akan post pula pasal fakta-fakta.. Fakta apa tu uolls..?? fakta seram..? fakta movie?? Haaa... Kalau mau tau fakta apa yang saya mau cerita kat uolls-uolls semua, stay tuned.



20 FAKTA TENTANG DIRI SAYA.
1. Saya bukan peminat KPOP... tapi kadang-kadang saya tengok juga drama korea... dan tidak terlalu obses macam yang lain.. saya tengok pun nampak macam cerita biasa saja..tiada yang menarik.. maafkan saya ya kpopers.

2. Saya tidak suka baca novel melayu. Part nie saya memang surrender. Bayangkan, novel KOMSAS saya masa sekolah menengah tu pun saya tidak pernah habis baca. Saya baca nota dan sinopsis saja. Kalau kawan-kawan ada kelapangan, saya minta tolong kawan cerita lah balik apa yang diorang baca.. hahah... Saya ke library selalu pinjam novel English saja.. sebab saya minat cara penceritaan dan cara pencerita bermonolog.. saya dapat rasa macam saya tengah tengok movie pula..

3. Saya main game MINECRAFT. Banyak banyak game yang saya main, game minecraft yang saya tidak boleh move on. Yes saya suka sangat. Main tu kita boleh connect kat server and berlagak jadi heroin. Ehemmm.. kalau jadi heroin.. jumpa zombie kat minecraft pun saya sembunyi bawah tanah dalam kegelapan...

4. Saya ada satu bad habit. Saya ketagih makan ais batu.. boleh katakan setiap hari saya ke kedai belil ais. Habis ais kat rumah, saya pergi beli lagi. Saya rasa tidak lengkap hari saya tanpa ais.. adoiii.. bab ais nie, paksu dengan maksu memang manjakan saya.. asal balik kampung.. diorang sediakan ais banyak-banyak supaya saya happy.. amboi..amboii....

5. Saya seorang pencinta kucing... saya nampak kucing kat mana-mana pun mesti saya pegang.. rasa kesian la pula kat kucing jalanan. Tapi kalau mau bawa balik pun susah sebab kat rumah ada 2 ekor kucing. Dan anda percaya atau tidak.. 7 tahun yang lalu, saya pernah bela p2 ekor kucing serentak... wahhhh.. masa mau panggil dia makan itu yang rasa susah sikit.. cara dia camni.. ambil list nama kucing kesayangan, sebut satu-satu, dan mereka akan datang. Hahaha.. lala, itum, pingu,oren,pitu...dan lain-lain...haahha

Imej yang berkaitan

6. Saya tidak minat tengok movie yang ada unsur LOVE STORY. [kecuali HINDUSTAN- saya minat sangat tengok hindustan terutamanya yang ada SRK] alaaa... malas mau ber-feel sangat.. saya minat tengok Action movie dengan horror movie.. Percaya atau tidak, dalam seminggu saya boleh tengok movie zombie hampir 4 kali. Haha.. Tidak tau kenapa, mungkin sebab banyak scene yang suspen kan.. dan bila orang tu di kejar zombie, saya pun menjerit sebab saya pun rasa macam dikejar zombie... aduhaiii..

7. Saya ada piano di rumah, tapi saya tidak pandai main..?? saya pandai main beberapa lagu saja.. yang lain saya tidak pandai sebab saya tidak pandai tengok knot. apa lah benda yang macam bentuk ice-cream tu, malas lah mau serabut... Tapi dalam hati saya terdetik juga mau belajar balik main nya.. dulu ada orang selalu datang rumah mengajar main piano, tapi saya jak yang tidak tumpukan perhatian.. Sekarang piano nya tidak berbunyi, mau kena repair lagi... ada yang putus....aiihh.. putus harapan ...

8. Saya sangat sangat sangat Fobia dengan Ular. Yes.. ular. Kalau terpaksa pun saya tidak akan pernah sentuh makhluk yang berama ular biarpun dia cuma hiasan semata-mata. Saya sensitif sikit dengan ular. Dulu pernah jadi satu kes. Saya jada baby kat dalam bilik anty saya... tau lah rumah kampung poko kat tepi-tepi banyak.. jadi masa tu lah saya rasa tidak sedap hati. Saya tengok sekeliling rupanya kat tepi, dinding tu ada ibu ular hitam dan 5 ekor anak ular... Allahu Akhbar.. rasa masa tu mau pengsan.. tapi kalau saya pengsan, baby tu macam mana?? saya perlahan-lahan bangun kan adik saya yang tidur dengan baby tu, saya suruh adik saya keluar bilik dan minta dia panggil abg long .. lepas adik saya keluar bilik... saya perlahan-lahan dukung baby yang baru 2 bulan tu dan lari sekuat mungkin. Lepas saya rasa saya, baby dan adik saya selamat. Baru saya nangis sepuas hati... saya lemah nampak ular.. Kalau saya rasa tidak sedap hati, AWAS... memang ada ular sebab benda nie dari kecil saya boleh rasa.

9. Saya tidak pandai berennang.. Part nie susah sikit. Saya suka mandi di pantai dan suka pergi ke tempat yang dalam. Tapi saya tidak pandai berenang langsung.. setakat terapung tu pandai lah.. tapi kalau dah paik sangat saya tenggelam... ni setiap kali pergi mandi-manda dengan family, confirm sediaka pelampung... dah belajar berenang berapa kali, tapi tidak pandai juga..

10. Saya tidak suka ber-make up. Sebab tu lah kalau lah kamu perasan dalam entri sebelum nie, saya tiada simpan pun segala lipstik dengan bedak dalam beg saya.. yes saya rasa rimas sangat kalau pakai make up. Jangan lah berani mau make up kan saya. saya lempang karang padan muka... Dan last sekali, saya tidak pernah pakai contact lens. adik saya pakaikan contact lens, sya teriak sampai nangis... #imaginasi engatasi segalanya. saya boleh pula terbayang yang saya akan buta kalau pakai tu... adoiii..

Ok lah... sampai sini saja post saya hari ini... bubye bubblee...
Read more ...

Friday, March 9, 2018

Gegaran di Sabah 2018 ??


Assalamualaikum.. sahabat semua.. sebenarnya ini cerita semalam... saya buka whatsapp.. heboh kat group family yang diorang rasakan gegaran...family yang tinggal di KK semua rasa... bergegar sangat...
Ada yang kata gegaran sampai di Kudat dan sesetengah orang rasa gegaran tu..
seriously semalam saya tidak rasa apa-apa. Tapi bila nenek saya di kampung telefon kami.. nenek saya cakap yang botol-botol semuanya berjatuhan dan gegaran yang nenek saya rasa itu sangat kuat... Allahu Akhbar.. padahal rumah nenek saya di Kudat juga...
Apa-apa pun.. saya harap semuanya baik-baik saja...

Entri kali ini saya taip dengan sangat serius.. ada masa kita bergurau dalam cerita.. ada masa kita jadi serius .. #Pray4SABAH.



KOTA KINABALU: Gempa bumi berukuran 5.2 dengan kedalaman 5 kilometer dilaporkan berlaku di Ranau, malam ini.

Jabatan Meteorologi menerusi kenyataan berkata, gegaran berpusat di lokasi 6.1 Utara 116.6 Timur, kira-kira 16 kilometer barat laut Ranau pada jam 9.06 malam tadi.

Difahamkan, gegaran akibat gempa bukan sahaja dirasai di daerah berhampiran seperti Kota Belud dan Tuaran, malah sehingga ke Kota Kinabalu dan Papar, selain Lahad Datu di pantai timur.


Info grafik BERNAMA

Kejadian kali ini adalah gempa bumi paling kuat di Sabah selepas gempa bumi 5.9 pada skala Richter berpusat di Gunung Kinabalu pada 5 Jun 2015 serta beberapa gempa susulan selepas itu.

Gegaran antara 5 hingga 10 saat itu turut menyebabkan penghuni di pangsapuri sekitar bandar raya ini bergegas keluar rumah dan berkumpul di pekarangan bangunan.

Setakat ini, Jabatan Meteorologi berkata, tiada ancaman tsunami akibat gempa bumi berkenaan.

Pendaki terkandas di Laban Rata..




Penduduk berlarian keluar dari rumah.



Barangan di kedai berjatuhan.. begini lah jadi di rumah nenek saya...

Saya pun agak terkejut dengan berita ini..dan ingatkan semua ni cuma Tapi ada family saya yang masa tu berada di pekan Kudat pun merasa gegaran tu.. Allahu Akhbar...                                                                 
CREDIT:BERITA HARIAN
Read more ...

TutoBies : :Apa itu Scalloped edges ..??



Apa itu scalloped edges.??? Benda nie kalau kita tidak tau nama dia, susah juga lah mau cari tutorial atau freebies dia.. Bukan nya apa, saya cuma mau share apa yang ada dalam blog saya... memandangkan saya free..dan boleh luangan sedikit dua dikit masa, boleh lah mengasah jari menaip...


Nampak kah yang comel macam langsir kat atas blog tu..??? dia lah makhluk yang dinamakan scalloped edge tu... ah.. memang dia lah tu..
so..scalloped edges nie boleh jadi satu benda yang sangat menarik kalau dia besesuaian dengan warna blog kita...

Macam mana kita mau pasang scalloped edges.???

Login > klik Themes dan klik Edit HTML .

Lepas tu kamu tekan pula CTRL+F dan cari code <head>.

Dah jumpa.?? kalau dah jumpa, kamu copy code kat bawah ni pula dan paste kan kat atas code <head> tadi.

<div style=' background-image: url( YOUR URL ); top: -10px;  width: 100%; left:0px; height: 44px; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100);'/>

Senang kah susah uoolls..?? of coz lah senang kan..?? 
Di bawah nie saya sediakakan sedikit freebies scalloped edges ya uolss.. jangan segan silu mau guna... CTRL+C untuk copy code....


http://static.tumblr.com/mw3v5cd/jVVlog603/0.png

http://static.tumblr.com/mw3v5cd/3tclog60y/01.png

http://static.tumblr.com/mw3v5cd/ooDlog61v/03.png

http://static.tumblr.com/mw3v5cd/HxZlog628/05.png

http://static.tumblr.com/mw3v5cd/J7Ylog62m/06.png

http://static.tumblr.com/mw3v5cd/iDJlog63h/08.png

http://static.tumblr.com/mw3v5cd/mCllog63u/09.png


Ok lah... sampai sini saja.. malam nie saya update freebies scalloped edges ya..kenapa sikit sangat yang kat atas nie..??? hello..ITU KAN CONTOH...hahahah

bubyee bubble..
Read more ...

Thursday, March 8, 2018

what's in your bag???? Oppss- nortaqifa abd shaidi


Assalamualaikum..dan hai semua.
nampak tajuk kita hari nie..?? macam pelik kan??. apa kata saya buat kelainan pada post saya kali nie.. So, apa yang ada dalam bag saya...
bab cerita bag-bag nie memang semua perempuan macam nie lah rasa nya.. Cukup saya terangkan saja.. gambar semua tua rasanya tidak payah..kan..??





Yang paling penting mesti ada dalam beg saya ialah of coz lah dompet.. yuhuuuu... ada aiii kesah kalau dompet aiii kosong..?? hahah...yess...saya tidak suka keluarkan dompet dari beg.. kalau saya pakai handbag... dompet mesti ada... kalau saya pakai beg sandang, mesti juga ada dompet tu, kan itu benda penting, IC dan segala adik-beradik kad bank semua dalam dompet. Hahaha 

Lepas tu, saya akan standby satu packet tissue. Yes, tissue...kalau saya jalan turun pekan saja dengan family, saya cuma bawa tissue biasa tu, tapi kalau saya jalan jauh contohnya macam family trip ke kundasang kah,yang memakan masa hampir 4jam lebih duduk dalam kereta, saya bawa lah pocket wet tissue satu packet kah dua packet kah.. Just in case ada siapa-siapa muntah dalam perjalanan.. boleh lah menabur bakti wet tissue tu. Alaaaa.. bukan nya susah.. pergi watson beli jak. Murah pula tu.

Next, dalam beg saya saya ada letak pen spray. Sebab dia kecil saja letak dalam pocket pun senang. Bab nie semua perempuan ada, beza dia cuma ada yang perfume botol besar dan ada yang botol kecil.bukan pen spray perfume jak saya letak.. pen untuk menulis pun ada..hahah.. manalatau tiba-tiba ada benda yang kita mau tulis kan..?? penting lah tu.

Saya standby juga minyak angin kemana-mana sebabnya kalau ada apa-apa kecemasan, saya angkat beg terus lari. Hahah. Jadi semua di dalam beg.Senang, Cepat dan Mudah.

Seterusnya, saya akan bawa Yassin dan penunjuk arah kiblat. Benda nie penting sebab kalau contohnya kita tidur kat hotel yang tiada lekat arah kiblat kat syiling dia tu, kita boleh guna nie. Saya tidak harap sangat lah apps kat telefon nie, sebab kadang-kadang dia tidak support dan kadang tidak tepat.. sorry playstore..
Pasal Yassin tu, dia Yassin yang buku kecil tu saja, saya selit dalam dompet saya.. For no reason..?? mesti lah tidak.. ada sebab saya letak yassiin dalam tu..Biarlah rahsia yang gaissss... nanty cakap lebih viral pula, “blogger Riak”...hahahaha ... gurau saja ya..

Dalam beg saya nie ada kunci.. kunci hati..kunci bilik..kunci laci..kunci mangga mr diy..kunci yang tiada fungsi.. semua ada.. saya tidak tau apa motif dia dalam beg saya, tapi saya mesti bawa kunci tu ke mana-mana.. buat berat beg orang jak lah...pendrive dengan hard disk pun ada uollsss.... boleh buka kedai sudah nie. Hahaha..



Jangan lupa a box of pin dan jarum peniti....jenuuh lah juga mau bawa ke sana-sini. Tapi saya stanndby saja awal-awal. mana tau masa jalan-jalan tiba-tiba pin tercabut,lepas tu terjatuh dan hilang...macam mana..?? haha.. based on a writer’s true experience....


Lepas tu, diary saya mesti ada dalam beg. Bukan lah handbag.. tapi beg sandang saya.. saya pergi holiday, saya balik kampung saya bawa diary... alahaiii.. apalah punya perangai.. hahah.. Wahai pembaca sekalian.. bersyukurlah anda sebab sekarang saya guna handbag kecil saja... yang tidak boleh muat buku.. kalau dulu beg saya kesana sini beg sandang... jadi semua boleh muat..



Ok lah.. sampai di sini saja ceritera cinta kita... hahha.. lepas nie kita cerita bab lain pula...hahahah...
bubbyee bubbleee....
Read more ...

Wednesday, March 7, 2018

MARCH GIVEAWAY BY PENSELDUABEE


Assalamualaikum.. dah habis kita bertutorial, kita sambung pula dengan bersegmen.
So, segmen yang saya join kali nie merupakan anjuran daripada Penselduabee.

klik banner untuk join.


So, mari kita tengok syarat-syarat yang diminta oleh blog penselduabee.

1. Follow blog penselduabee, blog tarot the fool & blog ehbelogaku 
2. Add to Circle G+RadhiaRazali  

3. Like FB page penselduabee & Sang Aura 

4. Follow Instagram Radhia87  

5. Follow twitter RadhiaHaafiza  

Syarat yang lain-lain, kamu boleh tengok terus dari blog penselduabee ya...
Oklah..hanya itulah pesanku wahai mambang....
Assalamualaikum...
Read more ...

Tutorial Header Transparent


Assalamalaikum, hai-hai uolls...
Tiba-tiba kerajinan diri ini datang, so saya akan buat tutorial header transparent.
sebab ada orang tanya saya pasal ni, antaranya ialah cousin-cousin saya dan sahabat . So, kalau mau explain kat diorang sorang-sorang, malas lah mau ulang benda yang sama. Jadi saya ambil keputusan untuk share dan buat tutor header transparent nie.Sebelum saya mulakan tuutorial ini, saya cuma mau bagi tau yang Freebies Washed Denim Template Original Code, saya pindahkan. CLICK >> HERE

Part 1 : Buat Header



First, kamu buka photo editor kamu, contohnya saya, saya suka guna Photoscape,


For photoscape, tekan editor and klik menu .seterusnya klik new photo. 



Masa kat new photo nie, kamu tentukanlah width header yang kamu suka..


Masa untuk meng-edit. 
Part edit-meng-edit nie, ikut suka dan citarasa kamu lah mau buat header yang macam mana. Contohnya, saya, saya buat yang simple macam ni dulu untuk permulaan. Dah dapat bayangan kah macam mana header nie kalau di letak kat blog.?? Hahah


 Part 2: Tukarkan format JPEG kepada PNG


Untuk buatkan header saya nie transparent, saya suka guna PIXLREDITOR. Cara guna dia nie pun senang. Tengok langkah kat bawah nie pula. 


Kita klik open image from computer yang kat atas tu , dan kita cari header yang sudah kita buat tadi. Kita klik benda yang saya klik kat tepi tu, wand tools nama dia. Lepas tu kita double klik kat header kita tadi, dan dia akan jadi auto select all.


Masa dia sudah select all tu, kita tekan right klik dan tekan kat invert selection. masa nie, dia akan select header kita saja, background dia di belakang tu ~~~ dibiarkan begitu sajaaa.Lepas tekan invert slecetion, kita cuma perlu copy and paste.. untuk copy, kita cuma tekan CTRL + C.


Dan untuk paste dia pula, kita kena tekan file, new image, dan jangan lupa tick PNG


Lepas tu kita cuma perlu tekan CTRL+V, dan header anda tadi akan di tampal kat situ.
amacam..??? cantik kah..???


 Dan akhir sekali, klik save. part Save dia nie jangan keliru, dia akan save format JPEG, tapi kita kena tukar dia sendiri ke PNG. so, tengok macam dalam gambar tu ya....

dah siap... Jom kita tengok hasil dia macam mana.... Ok tak..??



OK, Congratulation gaisss... kita siap...mana-mana yang mau buat transparent header tu, bolehlah cuba cara nie.


Read more ...

Tuesday, March 6, 2018

Sultan Shalahuddin Al Ayyubi..???

Assalamualaikum wbt.

Kita asebut saja nama Shalahuddin Al Ayyubi, mesti semua pernah dengar namanya kan.?? bukan saja dalam buku agama islam malahan dalam buku sejarah pun nama nya tertulis kemas..
Buat para sahabat blogger yang kurang kenal siapakah Shalahuddin Al Ayyubi ini.. mari kita baca kisah beliau..

Imej yang berkaitan


SULTAN SHALAHUDDIN AL-AYYUBI, namanya telah terpatri di hati sanubari Kaum Muslimin yang memiliki jiwa patriotik dan heroik, telah terlanjur terpahat dalam sejarah perjuangan umat Islam karena telah mampu menyapu bersih, menghancurleburkan Tentara Salib yang merupakan gabungan pilihan dari seluruh Benua Eropa. Maka sudah sepantasnya kita membicarakan tentang beliau dalam satu bab tersendiri. Sebab, apabila disebutkan tentang Perang Salib, maka nama beliau tidak akan terlupakan sebagai pahlawan perang dari pihak Islam yang paling berjasa.



Salahuddin Yusuf bin Najmuddin Ayyub atau Salah ad-Din (Bahasa Arab: الأيوبيصلاح الدين, Kurdi: صلاح الدین ایوبی) (Sho-lah-huud-din al-ay-yu-bi) atau Saladin (biasa disebut oleh orang Barat) (1137 – 4 Maret 1193) adalah seorang jendral dan pejuang Muslim Kurdi dari Tikrit (daerah Utara Irak saat ini). Ia mendirikan Dinasty Ayyubiyah di Mesir yang wilayah kekuasaannya meliputi Suriah, sebagian Yaman, Irak, Hijaz dan Diyar Bakr.

Salahuddin terkenal di dunia Muslim dan Kristen karena kepemimpinan, kekuatan militer, dan sifatnya yang kesatria, bijaksana dan pengampun pada saat ia berperang melawan Tentara Salib. Jarang sekali dunia menyaksikan sikap patriotik dan heroik bergabung menyatu dengan sifat perikemanusian seperti yang terdapat dalam diri pejuang besar ini. Rasa tanggung jawab terhadap agama Islam telah ia baktikan dan buktikan dalam menghadapi serbuan Tentara Salib ke Tanah Suci Palestina selama dua puluh tahun, dan akhirnya dengan kegigihan, keampuhan dan kemampuannya dapat memukul mundur tentara Eropa di bawah pimpinan Richard The Lionheart dari Inggris. Disamping sebagai panglima perang, Sultan Shalahuddin al-Ayyubi juga adalah seorang ulama, beliau banyak memberikan catatan kaki dan berbagai macam penjelasan dalam kitab hadits Abu Dawud.

Latar Belakang

Shalahuddin Al-Ayyubi berasal dari bangsa Kurdi. Ayahnya Najmuddin Ayyub dan pamannya Asaduddin Syirkuh hijrah (migrasi) meninggalkan kampung halamannya dekat Danau Fan dan pindah ke daerah Tikrit (Irak). Shalahuddin lahir di benteng Tikrit, Irak tahun 532 H/1137 M yaitu sekitar hampir empat puluh tahun kaum Salib menduduki Baitul Maqdis, ketika ayahnya menjadi penguasa Saljuk di Tikrit. Saat itu, baik ayah maupun pamannya mengabdi kepada Imaduddin Zanky, Atabek (gubernur) Kerajaan Saljuk untuk kota Mousul, Irak. Pendidikan dari ayah dan pamannya ini telah memberi andil yang tidak kecil dalam membentuk kepribadian Shalahuddin.

Ketika Imaduddin Zanky berhasil merebut wilayah Balbek, Lebanon tahun 534 H/1139 M, Najmuddin Ayyub (ayah Shalahuddin) diangkat menjadi gubernur Balbek dan menjadi pembantu dekat Penguasa Syiria (Suriah) Nuruddin Mahmud (Nuruddin Zanky). Selama di Balbek inilah Shalahuddin mengisi masa mudanya dengan menekuni teknik perang, strategi, maupun politik. Setelah Damaskus dikuasai Nuruddin Zanky, beliau melanjutkan pendidikannya di sana untuk mempelajari agama Islam Sunni selama sepuluh tahun.

Dari usia belasan tahun Shalahuddin selalu bersama ayahnya di medan pertempuran melawan Tentara Salib atau menumpas para pemberontakan terhadap pemimpinnya Sultan Nuruddin Mahmud. Ketika Nuruddin berhasil merebut kota Damaskus tahun pada tahun 549 H/1154 M maka keduanya ayah dan anak ini telah menunjukkan loyalitas yang tinggi kepada pemimpinnya.

Dalam tiga pertempuran di Mesir bersama-sama pamannya, Asaduddin Syirkuh melawan Tentara Salib, beliau dan pamannya berhasil mengusir mereka dari Mesir pada tahun 559-564 H/ 1164-1168 M.

Mencapai Kekuasaan

Paman Shalahuddin, Asaduddin Syirkuh adalah seorang jenderal yang gagah berani, beliau merupakan komandan Angkatan Perang Syiria yang telah memukul mundur Tentara Salib baik di Syiria maupun di Mesir. Syirkuh memasuki Mesir pada bulan Februari 1167 M dan menghadapi perlawanan Shawar, seorang Wazir (Perdana Menteri) Khalifah Fathimiyah yang menggabungkan diri dengan Tentara Salib Perancis dari Kerajaan Yerussalem. Hal ini terjadi karena Shawar merasa cemburu terhadap Syirkuh yang semakin populer dikalangan istana maupun masyarakat.

Dengan diam-diam Shawar pergi ke Baitul Maqdis dan meminta bantuan dari Pasukan Salib untuk menghalau Syirkuh berkuasa di Mesir. Pasukan Salib yang dipimpin oleh King Almeric I Raja Yerussalem menerima baik permintaan itu. Maka terjadilah pertempuran antara pasukan Asaduddin dengan King Almeric I yang berakhir dengan kekalahan Asaduddin. Setelah menerima syarat-syarat damai dari kaum Salib, panglima Asaduddin dan Shalahuddin dibenarkan kembali ke Damaskus.

Kerjasama Shawar dengan orang kafir itu telah menimbulkan kemarahan Emir Nuruddin Mahmud dan para pemimpin Islam lainnya termasuk Baghdad. Lalu dipersiapkanlah tentara yang besar yang tetap dipimpin oleh panglima Syirkuh dan Shalahuddin Al-Ayyubi untuk menghukum si pengkhianat Shawar. King Almeric I terburu-buru menyiapkan pasukannya untuk melindungi Wazir Shawar setelah mendengar kemarahan pasukan Islam. Akan tetapi Panglima Syirkuh kali ini bertindak lebih tepat dan berhasil membinasakan pasukan King Almeric I dan menghalaunya dari bumi Mesir dengan aib sekali.

Panglima Syirkuh dan Shalahuddin terus maju ke ibu kota Kaherah dan mendapat tantangan dari pasukan Wazir Shawar. Akan tetapi pasukan Shawar hanya dapat bertahan sebentar saja, dia sendiri melarikan diri dan bersembunyi. Wazir Besar Shawar lari dan bersembunyi di sebuah pekuburan. Ia berhasil ditemukan oleh Shalahuddin, kemudian ia ditangkap dan dibawa ke istana serta dihukum mati.

Serbuan Syirkuh yang gagah berani serta kemenangan akhir yang direbutnya atas gabungan Tentara Salib Perancis dari Yerussalem dan tentara Mesir itu memperlihatkan kehebatan strategi tentara yang bernilai ringgi. 
Ibnu Aziz al-Athir menulis tentang serbuan panglima Syirkuh ini sebagai berikut: "Belum pernah sejarah mencatat suatu peristiwa yang lebih dahsyat dari penghancuran tentara gabungan Mesir dan Perancis dari pantai Mesir, oleh hanya seribu pasukan berkuda".

Pada tanggal 8 Januari 1169 M Syirkuh sampai di Kairo dan Khalifah Fathimiyah Al-Adhid melantik panglima Asaduddin Syirkuh menjadi Wazir Besar menggantikan Shawar. Wazir baru itu segera melakukan perbaikan dan pembersihan setiap institusi kerajaan secara berperingkat. Sementara anak saudaranya, panglima Shalahuddin al-Ayyubi diperintahkan membawa pasukannya mengadakan pembersihan di kota-kota sepanjang Sungai Nil hingga Assuan di sebelah Utara dan bandar-bandar lain termasuk bandar perdagangan Iskandariah. Tetapi sayang, Syirkuh tidak ditakdirkan untuk lama menikmati hasil perjuangannya.

Dua bulan setelah pengangkatannya itu, dia berpulang ke rahmatullah. Sepeninggal Syirkuh, keponakannya Shalahuddin al-Ayyubi pada tahun 1169 diangkat menjadi Perdana Menteri Mesir (Wazir) dengan mendapat persetujuan pembesar-pembesar Kurdi dan Saljuk Irak. Walaupun berkhidmat di bawah Khalifah Daulat Fathimiyah, Shalahuddin tetap menganggap Emir Nuruddin Mahmud sebagai pemimpinnya. Tidak begitu lama ia telah disenangi oleh rakyat Mesir karena sifat-sifatnya yang pemurah dan adil bijaksana.

Pada tahun itu pula Shalahuddin menerima tugas sulit mempertahankan Mesir dari serangan Raja Latin Yerusalem King Almeric I dan Tentara Templarnya yang bersekutu dengan Byzantium. Pada awalnya kedudukan beliau cukup sulit, sedikit sekali orang yang optimis bahwa ia akan bertahan lama di Mesir mengingat dalam beberapa tahun terakhir telah banyak terjadi pergantian kekuasaan disebabkan bentrok yang terjadi antar anak-anak Khalifah untuk posisi wazir. Sebagai pemimpin dari pasukan asing Syiria, dia juga tidak memiliki kekuasaan atas pasukan Syi’ah Mesir yang masih berada di bawah Khalifah yang lemah, Al-‘Adhid. Namun Shalahuddin Al-Ayyubi berhasil mematahkan serangan Tentara Salib King Almeric I dan pasukan Romawi Byzantium yang melancarkan invasi terhadap Mesir.

Sultan Nuruddin memerintahkan Shalahuddin mengambil kekuasaan dari tangan Khilafah Fathimiyah dan mengembalikan kepada Khilafah Abbasiyah di Baghdad. Setelah Khalifah Al-‘Adhid, Khalifah Fathimiyah terakhir meninggal maka kekuasaan sepenuhnya berada di tangan Shalahuddin al-Ayyubi.

Ketika sang Khalifah meninggal bulan September 1171 M / 567 H, Shalahuddin mengambil alih kekuasaan Dinasty Fatimiyah di Mesir. Beliau menutup riwayat Khilafah Fatimiyah Syi’iyah itu dan mengembalikan Mesir kepada Ahlussunnah. Beliau saat itu secara resmi bertindak sebagai wakil dari Nuruddin Mahmud Penguasa Syiria, yang berada dibawah Khilafah Abbasiyah di Baghdad. Maka doa untuk Khalifah Al-Adhid pada khutbah Jumat hari itu ditukar kepada doa untuk Khalifah Al-Mustadhi dari Daulat Abbasiyah. Setelah menjadi pemimpin Mesir Shalahuddin merevitalisasi perekonomian Mesir, mengorganisir ulang kekuatan militer, dan mengikuti nasihat ayahnya untuk menghindari konflik apapun dengan Nuruddin, pemimpinnya yang resmi.

Dengan demikian berakhirlah kekuasaan Daulat Fatimyah yang dikuasai oleh kaum Syi’ah selama 270 tahun. Keadaan ini memang telah lama ditunggu-tunggu oleh golongan Ahlussunnah di seluruh negara Islam, lebih-lebih lagi di Mesir sendiri, setelah Wazir Besar Shawar berkomplot dengan Kaum Salib musuh Islam. Pengembalian kekuasaan kepada golongan Sunni itu telah disambut meriah di seluruh wilayah-wilayah Islam, terutama di Baghdad dan Syiria atas restu Khalifah Al-Mustadhi dan Emir Nuruddin Mahmud.

Mereka sangat berterima kasih kepada Panglima Shalahuddin Al-Ayyubi yang dengan kebijaksanaan dan kepintarannya telah menukar suasana itu secara aman dan damai. Serentak dengan itu pula, Wazir Besar Shalahuddin al-Ayyubi meresmikan Universitas Al-Azhar yang selama ini dikenal sebagai pusat pendidikan Syi’ah menjadi pusat pendidikan Ahlussunnah Wal Jamaah. Semoga Allah membalas jasa-jasa Shalahuddin.

Pada tahun 1174 Amelric I meninggal dunia dengan mewariskan tahta Kerajaan Yerusalem kepada putranya yang baru berusia 13 tahun, Baldwin IV yang menderita penyakit lepra. Walaupun demikian, ia adalah seorang pimpinan militer yang aktif dan efektif. Di tahun yang sama (659 H/1174 M) Nuruddin Mahmud penguasa Saljuk di Syiria yang termasyhur itu juga meninggal dunia dan digantikan oleh putranya yang berumur 11 tahun bernama Malikus Saleh.

Sultan muda ini diperalat oleh pejabat tinggi yang mengelilinginya, terutama seorang wali yang bernama Gumushtagin. Dibawah seorang wali terjadilah perebutan kekuasaan diantara putra-putra Nuruddin dan wilayah kekuasaan Nurruddin menjadi terpecah-pecah. Shalahuddin mengirimkan utusan kepada Malikus Saleh dengan menawarkan jasa baktinya dan ketaatannya.

Shalahuddin bahkan melanjutkan untuk menyebutkan nama raja itu dalam khotbah-khotbah Jum’at dan mata uangnya. Tetapi segala macam bentuk perhatian ini tidak mendapat tanggapan dari raja muda itu berserta segenap pejabat di sekelilingnya yang penuh ambisi. Shalahuddin al-Ayyubi pergi ke Damaskus untuk membereskan keadaan, tetapi ia mendapat perlawanan dari pengikut Nuruddin yang tidak menginginkan persatuan. Akhirnya Shalahuddin al-Ayyubi melawan dan menghancurkan mereka.

Selanjutnya Shalahuddin menyerahkan kekuasaan di Syiria kepada Malikus Saleh dan memproklamasikan kemerdekaan Mesir dari Kesultanan Saljuk serta menyatakan diri sebagai sultan untuk wilayah Mesir pada tahun 571 H/1176 M. Beliau melakukan beberapa tindakan militer yang serius, diantaranya menaklukkan wilayah Muslim yang lebih kecil, lalu mengarahkan mereka melawan para Prajurit Salib.

Sementara itu suasana yang tidak menentu dan kelemahan Malikus Saleh memberi angin kepada Tentara Salib Perancis dar Yerussalem untuk menyerang Damaskus yang selama ini dapat ditahan oleh Nuruddin Mahmud dan panglimanya yang gagah berani, Jenderal Syirkuh. Atas nasihat Gumushtagin, Malikus Saleh mengundurkan diri ke kota Aleppo, dengan meninggalkan Damaskus diserbu oleh tentara Perancis dibawah pimpinan Baldwin IV.

Tentara Salib dengan segera menduduki ibukota kerajaan itu, dan hanya bersedia untuk meninggalkan kota itu setelah menerima uang tebusan yang sangat besar. Peristiwa itu menimbulkan amarah Shalahuddin al-Ayyubi yang segera datang ke Damaskus dengan sebuah pasukan yang kecil dan merebut kembali kota itu.

Setelah berhasil menduduki Damaskus ia tidak terus memasuki istana rajanya Nuruddin Mahmud, melainkan bertempat di rumah orang tuanya. Umat Islam sebaliknya sangat kecewa akan tingkah laku Malikus Saleh, dan mengajukan tuntutan kepada Shalahuddin untuk memerintah daerah mereka. Tetapi Shalahuddin hanya mau memerintah atas nama raja muda Malikus Saleh. Ketika Malikus Saleh meninggal dunia pada tahun 1182 Masehi, kekuasaan Shalahuddin telah diakui oleh semua raja-raja di Asia Barat.

Shalahuddin menyatukan Syria dengan Mesir dan membangun Dinasty Al-Ayyubiyah dengan beliau sendiri sebagai sultannya yang pertama. Tidak lama kemudian, Sultan Shalahuddin dapat menggabungkan negeri-negeri An-Nubah, Sudan, Yaman, Maghrib, Mousul dan Hijaz ke dalam kekuasaannya yang besar. Negara di Afrika yang telah diduduki oleh Laskar Salib dari Normandia juga telah dapat direbutnya dalam masa yang singkat. Dengan ini kekuasaan Shalahuddin telah cukup besar dan kekuatan tentaranya cukup banyak untuk mengusir tentara Kristen yang menduduki Baitul Maqdis berpuluh tahun.

Merebut Kota Yerussalem


Sekarang Shalahuddin menghadapkan perhatian sepenuhnya terhadap kota Yerussalem yang diduduki Pasukan Salib Templar dengan kekuatan melebihi enam puluh ribu prajurit. Siasat yang mula-mula dijalankannya adalah mengajak Tentara Salib Templar untuk berdamai. Pada lahirnya, Kaum Salib mengira bahwa Shalahuddin telah menyerah kalah, lalu mereka menerima perdamaian ini dengan sombong.

Sultan sudah menyangka bahwa orang-orang Kristen itu akan mengkhianati perjanjian, maka hal ini akan menjadi alasan bagi beliau untuk melancarkan serangan. Untuk itu, beliau telah membuat persiapan secukupnya. Menurut ahli sejarah Perancis Michaud: "Kaum Muslimin memegang teguh perjanjiannya, sedangkan golongan Nasrani memberi isyarat untuk memulai lagi peperangan."

Ternyata dugaan Sultan Shalahuddin tidak meleset, baru sebentar perjanjian ditandatangani, Kaum Salib telah mengadakan pelanggaran. Penguasa Nasrani Renanud atau Count Rainald de Chatillon penguasa Benteng Akkra menyerang suatu kafilah Muslim yang lewat di dekat istananya, membunuh sejumlah anggotanya dan merampas harta bendanya.

Maka Sultan Shalahuddin, segera bergerak melancarkan serangan kepada Pasukan Salib yang dipimpin oleh Count Rainald de Chatillon dan Baldwin IV Raja Yerussalem, tapi kali ini masih gagal dan beliau sendiri hampir tertawan. Perang ini terkenal dengan nama Battle of Montgisard yang terjadi pada tahun 1177. Beliau mengadakan gencatan senjata dan kembali ke markasnya serta menyusun kekuatan yang lebih besar.

Suatu kejadian yang mengejutkan Sultan adalah Count Rainald de Chatillon yang bergerak dengan pasukannya untuk menyerang kota Suci Makkah dan Madinah. Akan tetapi pasukan ini hancur binasa digempur mujahid Islam di laut Merah dan Count Rainald dan sisa pasukannya kembali ke Yerussalem. Dalam perjalanan, mereka berjumpa dengan satu iring-iringan kafilah kaum Muslimin yang didalamnya terdapat seorang saudara perempuan Sultan Shalahuddin. Tanpa berpikir panjang, Count Rainald dan prajuritnya menyerang kafilah tersebut dan menawan mereka, termasuk saudara perempuan Shalahuddin.

Dengan angkuh Count Rainald berkata: “Apakah Muhammad, Nabi mereka itu mampu datang untuk menyelamatkan mereka?”. Seorang anggota kafilah yang dapat meloloskan diri terus lari dan melapor kepada Sultan Shalahuddin tetang apa yang telah terjadi. Sultan sangat marah terhadap pengkhiatan gencatan senjata itu dan mengirim perutusan ke Yerussalem agar semua tawanan dibebaskan. Tapi mereka tidak memberikan jawaban. Buntut kejadian ini, Sultan keluar membawa pasukannya untuk menghukum kaum salib yang sering mengkhianati janji itu dengan mengepung kota Tiberias. Maka terjadilah pertempuran yang sangat besar di gunung Hittin sehingga dikenal dengan Perang Hittin. Pasukan Salib dipimpin oleh Rainald de Chatillon dan Raja Guy de Lusignan, Raja Yerussalem sesudah kematian Baldwin IV (1185).

Dalam pertempuran ini Tentara Salib Templar yang berjumlah 45.000 orang ini tidak sanggup menahan serbuan pasukan Sultan Shalahuddin dan menyerah pada tahun 1187. Seluruh Pasukan Salib hancur binasa dan hanya tinggal beberapa ribu saja yang sebagian besarnya menjadi tawanan termasuk Count Rainald de Chatillon sendiri. Pasukan Salib yang tertawan diperlakukan dengan sangat baik oleh Shalahuddin.

Sikap penuh perikemanusiaan Sultan Shalahuddin dalam memperlakukan Tentara Nasrani itu merupakan suatu gambaran yang berbeda seperti langit dan bumi, dengan perlakuan dan pembunuhan secara besar-besaran yang dialami kaum Muslimin ketika dikalahkan oleh Tentara Salib sekitar satu abad sebelumnya.

Setelah pertempuran ini, dua pemimpin Tentara Salib, Count Rainald de Chatillon yang telah menawan saudara perempuan Sultan dan mengejek Nabi Muhammad, dan Guy de Lusignan dibawa ke hadapan Salahuddin. Beliau menghukum mati Rainald de Chatillon, yang telah begitu keji karena kekejamannya yang hebat yang ia lakukan kepada orang-orang Islam dan penghinaannya kepada Nabi Muhammad. Namun beliau membiarkan Guy de Lusignan pergi, karena ia tidak melakukan kekejaman yang serupa. Palestina sekali lagi menyaksikan arti keadilan yang sebenarnya.

Kekalahan tentara salib ini berdampak besar terhadap kekuatan tentara Islam. Sebaliknya, tentara salib semakin lemah, karena yang ditawan bukan saja prajurit biasa, melainkan juga panglima-panglimanya, Guy dan Reginald. Oleh karena itu, penaklukkan kota-kota lainnya, seperti benteng Tabariyyah, Akkra, Al-Nasiriyyah, Qisariyah, Haifa, Saida, dan Beirut dilakukan dengan mudah, dan merupakan kulminasi atau puncak reputasi Salahuddin yang makin ditakuti oleh pihak salib

Tiga bulan setelah pertempuran Hittin, dan pada hari yang tepat sama ketika Nabi Muhammad SAW diperjalankan dari Mekah ke Yerussalem untuk perjalanan mi’rajnya ke langit, Salahuddin memasuki Yerusalem dan mengepungnya selama empat puluh hari. Hal ini membuat penduduk di dalam kota itu tidak dapat berbuat apa-apa dan kekurangan makanan. Waktu itu Yerussalem dipenuhi dengan kaum pelarian dan orang-orang yang selamat dalam Perang Hittin. Tentara pertahanannya sendiri tidak kurang dari 60.000 orang yang terdiri dari Kesatria Templar.

Sumber: Posting bro Harris

Semoga perkongsian ini membawa banyak manfaatnya kepada saya dan pembaca.. In Shaa Allah..


Read more ...

kalau saya buat giveaway, ada yang join.?


Assalamualaikum semua... dalam pening-pening buat skin baru.. saya ambil juga kesempatan ni untuk tanya sahabat blogger semua.

Yes.. memang macam ada yang tidak kena lah dengan blog saya sebelum ni.. saya cuba buat blog saya sebelum nie sejuk mata memandang dan simple. Tapi apa yang saya dapat, saya nampak semak sangat biarpun hakikatnya tidak semak..
Dan semalam saya ambil keputusan untuk buat template baru.. aduhai.. semalaman tidak tidur buat code saja..

check ke dot uoollsss...

Ini rupa blog saya yang sebelum nie.. 



dan ini wajah blog saya yang sekarang...


lain cerita, saya mau tanya pendapat.. kalau saya mau buat giveaway, rasa-rasanya, ada kah yang mau join..?? kalau ada, lepas nie saya mau buat...first giveaway...hahah...
ok lah.. sampai sini saja..sekian berita hari ni..
Read more ...

Monday, March 5, 2018

Welcome to The World Sayang..


Assalaualaikum semua... maaf lah saya sibuk sejak dua menjak ni.
tengok blog saya pun dah berubah wajah... dia jadi wajah kekasih pula.. hahah..
sebenarnya, 2 minggu yang lalu, saya tidur kat umah paksu saya.. kat sana saya tidaklah dapat buka sangat blog ni.. jangan cakap blog..whatsapp family pun saya malas mau buka. hahah.. 
saya jaga adik-adik sepupu saya sebab maksu saya masa tu sudah check-in kat hospital..
 jyeahhh... excited melebih nie mau cerita... dia masuk wad masa 14 february dan kami dapat cousin baru masa 17 February.. yeahhhh...

dapat cousin baru...dapat cousin baru....
BABY GIRL...
nama di beri Nur Hanan Rayscha.. sesuai dengan nama abang dan kakak baby tu... Mohd Haqim Rayyan dan Nur Hanisz Rayhanna...sama kah..?? hihihih...

Baby Hanan tu ..eeee..geram lah... rasa macam tidak mau lepas jak dari dia.. geram ngan pipi dia... eeeee...
masa dia baru keluar dari wad.. sampai kat rumah.. saya dukung dia rasa macam tidak mau lepas.. alahai baby... hahaha...

Tidak payah cerita lebih...saya tunjuk gambar baby Hanan, Abg Haqim ngan Kak Hanisz.


Baby Hanan 3 Days..




Haqim Hanisz bersiap mau ke hospital




Melayan Haqim ngan Haniz mau berenang-renang..kat rumah excited sangat mau guna pelampung baby shark.. sekali kat kolam.. pelampung ni juga jadi rebutan.. hahah

Sekian.. Terima Kasih....


Read more ...
 
Copyright © . All Right Reserved by NORTAQIFA SHAIDI