February 2019 - NORTAQIFA ABD SHAIDI

Saturday, February 2, 2019

Bercuti seminggu - NORTAQIFA ABD SHAIDI
6:06 PM 2 Comments
Assalamualaikum... ok guys.. sempena Raya Cina ni.. saya akan cuti selama seminggu.. sebab saya mau balik kampung..

NO..NO..NO... Saya bukan Chinese girl.. tapi alang-alang kita semua cuti kan.. jadi saya pun cuti jua lah...
kat kampung tu memang masa sangan terhad.. masa yang ada saya luangkan untuk family saja...

ok semua... Pasal permasalahan yang kita semua bahaskan pasal GOOGLE PLUS tu kan... apa kata kita stalk blog kawan kita sorang ni...


ok guys... berterima kasih lah sebab terjumpa post yang sedemikian rupa...  lepas balik dari bercuti ni... baru saya mau buat apa yang patut pasal PLUS -PLUS ni.... haduuuuuuhhh....

By The Way... nantikan post saya selepas ini pasal 1000 kebaikan kita tertutup sebab 1 kesalahan.. itu lah yang saya rasa dunia sekarang alami..

ok bye.. saya curi-curi jak ni menaip...haha.. orang lain sibuk bersiap balik kampung.. saya berbunyi macam bertukang..macam keretapi depan PC.. hahaha..






Reading Time:

Friday, February 1, 2019

Google+ di padam.?? - NORTAQIFA ABD SHAIDI
5:38 PM 3 Comments
Assalamualaikum... saya masih dalam keadaan terkejut sebab berita ni..so, entry kali ni buat macam announcement lah jua kan..
Siapa-siapa yang aktif kat Gplus tu, samada blogger atau bukan blogger sila lah download apa-apa yang patut dari akaun google+ kamu.. sebab google+ akan dipadam pada 2 April 2019... sedih..sedih sedih..

MACAM MANA SAYA TAU.??
sebab tadi masa saya mau update widget google+ kat sidebar.. tapi check-check kat akaun saya follower cuma 11 orang.. hmmm.. tidak jadi lah.. tiba-tiba nampak announcement dari gogle.. alamak.. like seriously.??? google plus akan di padam..??? oh nooooo..!!!!!




KENAPA GOOGLE+ DI PADAM.??
Bedasarkan pemahaman saya lah....dia dipadam sebab tidak ramai orang yang menggunakan google+.. alahhhh. saya baru mau berjinak-jinak guna google+..

Baik kamu baca di bawah ni... surat rasmi dari gPlus..

In December 2018, we announced our decision to shut down Google+ for consumers in April 2019 due to low usage and challenges involved in maintaining a successful product that meets consumers’ expectations. We want to thank you for being part of Google+ and provide next steps, including how to download your photos and other content.

On April 2nd, your Google+ account and any Google+ pages you created will be shut down and we will begin deleting content from consumer Google+ accounts. Photos and videos from Google+ in your Album Archive and your Google+ pages will also be deleted. You can download and save your content, just make sure to do so before April. Note that photos and videos backed up in Google Photos will not be deleted.

The process of deleting content from consumer Google+ accounts, Google+ Pages, and Album Archive will take a few months, and content may remain through this time. For example, users may still see parts of their Google+ account via activity log and some consumer Google+ content may remain visible to G Suite users until consumer Google+ is deleted.

As early as February 4th, you will no longer be able to create new Google+ profiles, pages, communities or events. See the full FAQ for more details and updates leading up to the shutdown.

If you’re a Google+ Community owner or moderator, you may download and save your data for your Google+ Community. Starting early March 2019, additional data will be available for download, including author, body, and photos for every community post in a public community. Learn more

If you sign in to sites and apps using the Google+ Sign-in button, these buttons will stop working in the coming weeks but in some cases may be replaced by a Google Sign-in button. You’ll still be able to sign in with your Google Account wherever you see Google Sign-in buttons. Learn more

If you’ve used Google+ for comments on your own or other sites, this feature will be removed from Blogger by February 4th and other sites by March 7th. All your Google+ comments on all sites will be deleted starting April 2, 2019. Learn more

If you’re a G Suite customer, Google+ for your G Suite account should remain active. Contact your G Suite administrator for more details. You can also expect a new look and new features soon. Learn more

If you're a developer using Google+ APIs or Google+ Sign-in, click here to see how this will impact you.

From all of us on the Google+ team, thank you for making Google+ such a special place. We are grateful for the talented group of artists, community builders, and thought leaders who made Google+ their home. It would not have been the same without your passion and dedication.

I wonder...apa lah jadi sama blog kita ni kalau Google+ di padam..?? macam mana komen-komen kita??  dear Googleplusean..biasa-biasakanlah diri tanpa google+..
dan saya sekarang dalam proses menge-check balik apa-apa yang saya pernah upload dalam google+ akaun saya ..baik download awal..hmmm... sedih -_-

Reading Time:
BIRTHDAY GIVEAWAY BY YAYAAZURA.COM
4:51 PM 5 Comments
Assalamualaikum ... now time to join a segmen.... so, segmen kali segmen giveaway by yayaazura.com... mari lah join ramai-ramai.. hahaha.. orang birthday kita kena meriahkan majlis lah .....

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

Macam biasalah...kalau saya join segmen, benda wajib saya letak ialah syarat-syarat nya kan.. so.. tengok syarat dia kat bawah ni..

1. Follow IG : KLIK SINI *wajib

2. Like FB Page : KLIK SINI *wajib

3. Add Friend FB Personal : KLIK SINI *wajib

4. Follow Blog : klik di sidebar *wajib

5. Follow G+ : klik di sidebar *wajib

6.Copy banner di atas dan buat satu entri ringkas bertajuk :
BIRTHDAY GIVEAWAY BY YAYAAZURA.COM
(backlink banner ke entri ini) *wajib

7. Ucapan ringkas sempena ulang tahun kelahiran

8. Letakkan URL entri penyertaan anda diruangan komen di bawah entri ini.

"So, this is for you..  On your special day, i wish you all the very best, all the joy you can ever have and may you be blessed abundantly your day,  today, tomorrow and the days to come! May you have a fantastic birthday and many more to come..Let Allah SWT decorate each GOLDEN RAY OF THE SUN reaching u with wishes of Success, Happiness and prosperity 4 U, Wish you a super duper Happy Birthday"

Ok guys... siapa yang belum join tu... mari join sekali... ni tarikh dia.. 
01/02/2019 - 28/02/2019




Reading Time:
Kakak Vs Acik - NORTAQIFA ABD SHAIDI
2:45 PM0 Comments
Assalamualaikum.. ok hari ni saya mau cerita pasal kegigihan dan kesungguhan AKU jadi photographer untuk adik-adik yang tercinta.. so...memang jadi kebiasaan kita lah kan sekarang ni pergi mana-mana mesti snap gambar... tidak sah kalau tidak begambarbiarpun satu.. [bukan semua...8/10 jak begitu..hahah]

Mau dijadikan cerita, satu hari tu kami satu family pergi jalan-jalan di pantai... alaaa.. mau santai-santai lah kan.. lepas tu saya tengok dia punya pantai tu, punya lah tenang..rasa macam mau berendam pun ada.. tapi harap maklum lah... kalau saya berendam di pantai, sejam dua jam memang tidak cukup....

saya ni bukan jenis yang suka begambar sana sini...  [malu wehh] ...tapi hari tu, memandangkan yang ada di sana cuma kami, saya pun apa lagi.. feel-feel model lah.. mau kena snappp sana sini...
tapi sebelum tu saya suru adik-adik saya yang jadi model.. biar saya yang ambik gambar diorang... dan hasil nya macam yang di bawah ni.


saya punya feel tu jadi photographer macam apa jak.. haha.. saya siap buka langkah macam silat mau snap diorang ni... cara saya cari angle tu macam ber-kung fu pun ada..hahaha... dan hasil nya..yeahhh.. saya puas hati.. dan adik saya pun puas hati lah konon.. dia trus jadi wallpaper fon dia.. hahaha..

then saya tunjukkan dekat adik saya... '' abg..macam ni ahh..gambar kaka macam ni... kira sampai tiga.. tunggu ombak sampai di kaki kaka baru kau gambar ok abg..??''

''ok kak... abg boleh jua''..snap...snap..snap.... " kak..kak..kak... siap sudah... sini kaka tengok.. cantik kak..."

dan hasil nya.. yeahhhhh... yeahhh..yeahh.. down teruss...



saya gigih teriak kat dia cara-cara snap gambar saya... and what i get back is 1 gambar tanpa kepala... ombak mana..?? ombak mana..?? ombak sudah lepas baru dia klikkk..?? kepala hakak mana wehh..???

dan ini.. apa motif.. haalaaaaahhhh... apa lah ni..??? hahaha.. ok fine... tidak apa lah.. kalau mau cantik-cantik gambar.. nanti cari photographer.. hahaa... amboi-amboi kamu...kaka gambar kamu syantik-syantik..kamu gambar kaka macam ni ya..??? ahahaha.. 
ok bye.. hahaah... 
#gelagat adik-adik...hahaha
Reading Time: