MOOD RAYA KAH KITA.??? - NORTAQIFA ABD SHAIDI - NORTAQIFA ABD SHAIDI

Wednesday, May 29, 2019

MOOD RAYA KAH KITA.??? - NORTAQIFA ABD SHAIDI

Assalamualaikum semua nya, so, hari-hari macam nie, kita pun tengah semangat mau beraya kan, hari raya pun rasanya kurang dari 10 hari sudah.. woahhhh.. ni yang best tidak sabar lah pulak...
Cerita pasal raya ni, ada satu benda lah yang memang lucu..

PART PACKING BARANG-BRANG MAU BALIK BERAYA. [sengaja hakak bold kan biar jelas] hahaha..
benda ni boleh jadi isu buat kita kaum hawa ni.. cekedot kat bawah ni...

No photo description available.

kau rasa gambar kat atas nie macam mana..?? real sangat nie... hahah.. benda ni lah yang paling mencabar di hari raya..hahah.. memandangkan jarak tempat hakak tinggal ni dengan jarak kampung hakak memang jauh, memakan masa lebih dari 5 jam perjalanan, apakata, hakak sediakan payung sebelum hujan, packing jak mana yang patut kan...
balik 3 hari, tapi bawak beg macam pindah rumah lah pulak..hahah
baca kat bawa ni, sangat lah mencuit hati..

Jangan kau pertikai apa bini kau buat.
Jangan ingat kemas beg tu senang.
Walaupun kemas beg tu like kemas BEG je, tapi ia merupakan task paling mencabar bagi seorang isteri.
Dia perlu fikiran yang tenang, mood yang stabil, fokus yang bertumpu dan masa yang optimum untuk lakukan task tu dengan baik.
Jangan kau fikir semua baju adalah BAJU.
Baju ni ada banyak jenis baju.
Baju balik kampung.
Baju untuk masak di malam raya.
Baju pagi raya.
Baju ke dapur pada hari raya.
Baju berjalan ke rumah saudara.
Baju casual di malam hari pada hari raya.
Tu baru kategori baju isteri tu sendiri.
Belum masuk tudung.
Tudung jangan kau ingat satu jenis je.
Ada tudung sarung untuk ke dapur.
Ada shawl nak pakai pagi raya.
Ada tudung bawal nak match dengan baju casual.
Inner tudung.
Anak tudung.
Pin tudung.
Pin ni pun ada banyak kelas.
Pin kat telinga kena tajam.
Pin kat dagu kene kecik.
Pin kat bahu kena besar sikit.
Pin kat baju kebaya kena besar gedabak.
Pin baju biasa tu pun kena ada takut kain longgar 😂😂😂
Suami punya pun dia kena fikirkan jugak.
Bukan takat baju melayu je.
Butangnya, sampin nya, songkoknya.
Itu baru baju.
Baju tu pulak ada dekat 20 pasang yang dia dah siap iron. Siap congak hari pertama baju ni, hari kedua baju ni. Kalau seminggu kau balik kampung, ha memang nak roboh lah handle tangan kat ceiling kereta tu dia sangkut. Silap aribulan boleh melengkung bumbung kereta.
Belum dia nak bawa balik kipas, tilam, bantal selimut, extension, ubat nyamuk letrik dan segala keperluan alat tidur agar tidur suami dan anak anak lena.
Iron pun dia bawak weh!
Kasut?
Ha..ada kasut raya.
Ada kasut kalau nak pergi pasar kat rumah mak nanti.
Ada kasut kalau nak jalan jauh.
Hmmmmmm 😯
Ha...mandi cemane mandi...
Sabun mak..sabun anak..sabun bapak tak payah. Dia tibai je sabun apa apa yang ada dalam bilik mandi tu karang.
Shampu, ubat gigi, berus gigi, semua tu mesti cukup. Takde nak main sebat je orang lain punya walaupun dalam bilik air rumah mak tu karang ada dekat 10 jenis sabun mandi sebab semua orang bawak sendiri punya 😂
Ha..ok...cukup dah kot. Nak meletup dah pun beg tu ha.
Eh...ada lagi!
Barang mekaaappppp...
Bedak anak, bedak mak, shaver bapak, minyak rambut bapak..deodoran aih semualah... Ketip kuku pun dia bawak.. Cotton bud.. Dan penyepit bulu ketiak pun ada. Entah bila dia ada masa nak proses pun tak tahu 😜
Charger handphone..charger charger..
Tuuuuu kalau dia tak ingat memang takde le bercaj handphone tu karang.
Dan...dan..
Dia siap ada plan kontigensi.
Bawak panadol..minyak angin..blood pressure meter..home thermometer..mopiko..tiger balm..kot anak demam lah..takut anak kene gigit sengkenit lah. Macam macam.
Jarum jahit pun ada..benang..gunting...kot tertetas jahitan kat ketiak ke..tercabut butang baju raya anak ke.
Suami kerjanya apa?
Angkat je beg banyak banyak tu susun dalam kereta.
Jangan cakap pape.
Angkat.susun.senyum.

hakak malas mau cerita, yang penting situasi hakak ngan cerita kat atas ni memang sama..hahaha..
hakak punya lah ribut ...riuh sekampung walhal cuma kemas beg balik kampung jak pun..hahahah...
beg baju..beg tudung..beg bedak-bedak..beg ubat-ubat...beg mandian pulak...pening arhhhh...beg makanan belum masuk lagi ni..awasss...

PART PIN TUDUNG PULAK....


Kau rasa kaum hawa boleh terlepas kah dari mengalami perkara sedemikian rupa..???muka minta tampiling...haha  memang tidak lah...sebelum balik kampun hakak kira siap-siap pin tudung hakak, lepas majlis, segala macam hilang..amboi-amboi...kadang-kadang bukan hilang sebab kena pinjam, hilang sebab letak merata tempat, terjatuh, tinggal kat tudung semalam, dan paling lejen tinggal kat dalam kereta (disertakan percuma jarum peniti kat poket pintu)

baik kaum hawa mengaku jak lah.. haha.. bukan semua tapi majoriti..haha

ok lah.. bubye semua..hakak kejar masa jua nie mau menaip..
TQ sebab masih support blog MISS IFFAH...

10 comments:

  1. Allah tgk gambar first tu terus dah terasa. Mcm nak angkut satu rumah. Haha.

    Blogwalking here :)

    http://juliamahir.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahhh.. hahaha.. rasa semua pun berguna.. haha

      Delete
  2. Biar lebih bawa baju daripada kurangkan..

    ReplyDelete
  3. hehee..sungguh ahh
    salam jengah dari www.umifuzy.com

    ReplyDelete
  4. Banyak nya mcm mana mau angkat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau lah.. silap hari bulan mr Husb bawak bas buat angkat semua. hahaha

      Delete
  5. Hehehhe... perempuan sangatkan kerongsang Mrs. A dah dua hilang sebelah-sebelah tak jadi sepasang dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pulak, rasa nya dah sepatuh hilang.. hahah... aritu beli lagi...

      Delete