NETBOOK 1 Malaysia.. - NORTAQIFA ABD SHAIDI

Monday, August 14, 2017

NETBOOK 1 Malaysia..

Assalamulaikum..

Related image

Hari nie saya terpanggil untuk berkongsi sedikit cerita pasal my 1Malaysia Netbook.. Cerita ni masa awal tahun 2013, dan time tu saya form4, cikgu Man ada bagi2 borang untuk di isi...dia cakap mcam begini lah lebih kurang..

"Siapa-siapa mau laptop isi borang yang cegu edar nie..siapa layak dia dapat...siapa tidak layak, memang tidak dapat la jawab nya..ya...yang rasa-rasa anak cegu, anak doktor anak tauke kedai emas tu, korang tidak payah lah isi..buat bungkus ikan masin jak..ya..ha..ha..ha.."

So, saya ngan kawan-kawan saya pun ambil borang tu..dan isi...Saya isi borang tu pun sebab suka-suka saja bah... memandangkan waktu tu kami tiada buat apa-apa kan...
Jadi saya teruskan kehidupan macam biasa...cewahhh.. saya sekolah macam biasa sampai saya lupa sudah yang saya ada isi borang tu.
Hujung tahun 2013, masa adik-adik form 3 tengah syiokk-syiok buat aktiviti diorang, Cegu Man panggil yang budak-budak form4 dan form 5..Kami pun ikut saja lah.. sana lah kami di tengah dewan berbaris kunun..
Terus Cegu Man ambil Mic, dia cakap:-

"Kamu nampak tak kat depan kamu nie.? ini laptop 1Malaysia..! Siapa dapat tolong jaga bagus-bagus...siapa tidak dapat tolong jangan sedih lompat bangunan skola.. Tak da makna nya...Nama yang cegu panggil sila ambil laptop kamu..dan boleh belah masuk p library tuk set laptop kamu.. Tapi kalau kamu tak mau, boleh sedekah kat cegu..hahaha.."

Masa dia cakap macam tu, saya yakin yang saya tidak dapat jadi saya pun bercerita la dengan kawan-kawan.. Tapi tiba-tiba,...

"Nortaqifa...mana..??.Haaaa..ini anak angkat aku pula dapat..sejak bila kau isi nie??..kalau kau tak mau..bagi ayahanda...aku jual.."

DOUBLE WHAT???!! saya tak peduli orang ketawa dengan gelagat cegu Man sudah sebab saya terkejut suda time tu..

serious kah saya dapat..?? okehh.. saya dengan redha disertai dengan rasa rendah diri naik kat pentas jumpa cegu Man pigi ambil tu laptop..
dan terus masuk ke lilbrary sekolah..konon-konon mau set laptop..

Di rumah memang ada satu laptop,. Comel..Colour biru...

Tapi, start hari yang saya dapat this 1Malaysia Netbook, saya tidak guna suda laptop lain.. saya guna ini saja..mungkin mata sudah terbiasa kat skrin netbook yang kecil nie kan...
dan Percaya atau Tidak,
entri saya yang nie pun saya taip guna netbook 1Malaysia...  4 tahun saya guna, saya jaga macam jaga baby kucing..haha..
segala assigment form6 dulu, saya buat guna jenama 1Malaysia,.. Assigment yang orang minta buat, yang orang upah pun saya guna netbook nie..
Buat blog saya dan buat tutorial kat orang pun guna  Netbook 1Malaysia..

Memanglah 4tahun tu satu masa yang masih singkat, tapi bagi NEtbook 1Malaysia ni..itu sudah cukup lama...sebab kawan, saya baru pakai berapa bulan sudah berasap...baru pakai setahun sudah patah...ada yang dapat selepas saya pun sudah rosak..kalau ON dia jadi  panas...

Apa boleh buat lah kan...

Haha...bukan nie cerita patriotik..cerita netbook saja..
jangan salah faham kamurang...
2 comments:

  1. aku rsa mmg aku nda dpat oo.. lgpun mmg xda khabar brita sdh laptop 1 malaysia ni����
    -mizi

    ReplyDelete
  2. sabar jak lah zi... mcm tiada sda kan...huhu..

    ReplyDelete