2019 - NORTAQIFA ABD SHAIDI

Wednesday, March 20, 2019

Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com
7:46 PM 3 Comments

Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2019 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 20 Mac 2019, iaitu tepat jam 8.30 pagi sehingga hari esok, 8.30 pagi 21 Mac 2019. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2019.

** jom support Mia Liana....





Reading Time:

Tuesday, March 19, 2019

Lain di cari- Lain dijumpa..?? - Nortaqifa Abd Shaidi
6:25 PM0 Comments
Assalamualaikum... so, hari ni kita cerita pasal apa yang saya mau dan apa yang saya beli...?? hahaha.. mau dijadikan cerita, hari ni merupakan hari yang sangat sibuk, saya, adik dan ibu jalan pergi survey barang-barang untuk di isi dalam dulang hantaran...



Sebelum jalan, saya sudah plan mau beli apa semua... ada dalam list... mau beli wallet, tali pinggang, jam tangan.. dan lain-lain..
sampai di pekan, saya tidak jumpa semua benda tu... apa yang saya jumpa ialah....

MAKANAN...MAKANAN...MAKANAN..

ber-habis belanja sebab beli makanan.. nasib baik lah makanan tidak boleh berkira... Sampai kat rumah, saya buka semua plastik, mau tengok benda apa yang saya dah beli... check..punya check.. satu apa pun tiada lagi...

yang ada cuma, cucur udang, satee, takoyaki, minuman-minuman.. dan makanan lain yang sama waktu dengan nya... yeeehaaaaa...

amboi-amboi cik NORTAQIFA... engkau kalau bab makanan, tidak ingat dunia yaaaa....

hemmm... alamatnya, kena rajin-rajin lah exercise...

Kepada bakal suami Cik Iffah... saya paling pantang kalau dibawa ke kedai makan...ke DIY... sebab saya suka beli makanan dan barang-barang dapur...

habis lah nakkkkk....

ok lah.. siap sudah berceloteh pasal makanannnn.. lepas ni kita cerita pasal benda lain lagiiii...

Assalamualaikum...
Reading Time:

Thursday, March 14, 2019

JOM MASUK KE UNITI - NORTAQIFA ABD SHAIDI
9:26 AM1 Comments
*MOHON SEBARKAN UNTUK ANAK DAN BANGSA KITA*
Anda ingin menjadi seorang pendidik? atau usahawan? atau jurutera ? Tapi anda masi ragu dengan kelayakan anda?
JANGAN RISAU . !!! KOLEJ KAMI MENGAMBIL PELAJAR LEPASAN SPM DENGAN HANYA 3 KREDIT DALAM SPM.
Pengambilan pelajar sesi Mac – April kini dibuka bagi semua pelajar lepasan SPM yang ingin melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.
BAYARAN PENDAFTARAN SEKALI SAHAJA SELAMA 3 TAHUN
Asrama percuma disediakan untuk semua pelajar selama 3 tahun. Tiada bayaran, tiada deposit dan tiada caj tersembunyi.
 Tiket penerbangan anda ditanggung sepenuhnya oleh pihak kolej.
 Elaun makan / sara diri diberikan kepada pelajar setiap bulan.
IPT yang diiktiraf sepenuhnya oleh kerajaan
Diiktiraf oleh MQA & JPA
Bekerjasama dengan UiTM & UPM
UNITI bekerjasama dengan kerajaan Negeri Sembilan
Graduan boleh bekerja dengan sektor kerajaan dan swasta
22 tahun dalam sektor pendidikan sekaligus menunjukkan ianya stabil & terbaik.
10 IPT terbaik di dalam MALAYSIA
PINJAMAN PTPTN DISEDIAKAN
KELEBIHAN - KELEBIHAN JIKA ANDA MENDAFTAR DI KOLEJ KAMI :
๐Ÿ‘Penginapan asrama disediakan sepanjang tempoh pengajian
๐Ÿ‘Terletak dikawasan yang tenang agar pelajar lebih fokus dalam pembelajaran
๐Ÿ‘Pakej yuran pengajian yang rendah
๐Ÿ‘Kawalan CCTV 24 Jam
๐Ÿ‘Kemudahan surau, koperasi, dobi,cafe,gelanggang sukan
UNTUK PROGRAM YANG DITAWARKAN & SEMAKAN KELAYAKAN, BOLEH TERUS wassup https://wasap.my/60199114306/sayaNAK
UNTUK PROGRAM YANG DITAWARKAN & SEMAKAN KELAYAKAN, BOLEH TERUS wassup https://wasap.my/60199114306/sayaNAK
.




Reading Time:

Saturday, February 2, 2019

Bercuti seminggu - NORTAQIFA ABD SHAIDI
6:06 PM 2 Comments
Assalamualaikum... ok guys.. sempena Raya Cina ni.. saya akan cuti selama seminggu.. sebab saya mau balik kampung..

NO..NO..NO... Saya bukan Chinese girl.. tapi alang-alang kita semua cuti kan.. jadi saya pun cuti jua lah...
kat kampung tu memang masa sangan terhad.. masa yang ada saya luangkan untuk family saja...

ok semua... Pasal permasalahan yang kita semua bahaskan pasal GOOGLE PLUS tu kan... apa kata kita stalk blog kawan kita sorang ni...


ok guys... berterima kasih lah sebab terjumpa post yang sedemikian rupa...  lepas balik dari bercuti ni... baru saya mau buat apa yang patut pasal PLUS -PLUS ni.... haduuuuuuhhh....

By The Way... nantikan post saya selepas ini pasal 1000 kebaikan kita tertutup sebab 1 kesalahan.. itu lah yang saya rasa dunia sekarang alami..

ok bye.. saya curi-curi jak ni menaip...haha.. orang lain sibuk bersiap balik kampung.. saya berbunyi macam bertukang..macam keretapi depan PC.. hahaha..






Reading Time:

Friday, February 1, 2019

Google+ di padam.?? - NORTAQIFA ABD SHAIDI
5:38 PM 3 Comments
Assalamualaikum... saya masih dalam keadaan terkejut sebab berita ni..so, entry kali ni buat macam announcement lah jua kan..
Siapa-siapa yang aktif kat Gplus tu, samada blogger atau bukan blogger sila lah download apa-apa yang patut dari akaun google+ kamu.. sebab google+ akan dipadam pada 2 April 2019... sedih..sedih sedih..

MACAM MANA SAYA TAU.??
sebab tadi masa saya mau update widget google+ kat sidebar.. tapi check-check kat akaun saya follower cuma 11 orang.. hmmm.. tidak jadi lah.. tiba-tiba nampak announcement dari gogle.. alamak.. like seriously.??? google plus akan di padam..??? oh nooooo..!!!!!




KENAPA GOOGLE+ DI PADAM.??
Bedasarkan pemahaman saya lah....dia dipadam sebab tidak ramai orang yang menggunakan google+.. alahhhh. saya baru mau berjinak-jinak guna google+..

Baik kamu baca di bawah ni... surat rasmi dari gPlus..

In December 2018, we announced our decision to shut down Google+ for consumers in April 2019 due to low usage and challenges involved in maintaining a successful product that meets consumers’ expectations. We want to thank you for being part of Google+ and provide next steps, including how to download your photos and other content.

On April 2nd, your Google+ account and any Google+ pages you created will be shut down and we will begin deleting content from consumer Google+ accounts. Photos and videos from Google+ in your Album Archive and your Google+ pages will also be deleted. You can download and save your content, just make sure to do so before April. Note that photos and videos backed up in Google Photos will not be deleted.

The process of deleting content from consumer Google+ accounts, Google+ Pages, and Album Archive will take a few months, and content may remain through this time. For example, users may still see parts of their Google+ account via activity log and some consumer Google+ content may remain visible to G Suite users until consumer Google+ is deleted.

As early as February 4th, you will no longer be able to create new Google+ profiles, pages, communities or events. See the full FAQ for more details and updates leading up to the shutdown.

If you’re a Google+ Community owner or moderator, you may download and save your data for your Google+ Community. Starting early March 2019, additional data will be available for download, including author, body, and photos for every community post in a public community. Learn more

If you sign in to sites and apps using the Google+ Sign-in button, these buttons will stop working in the coming weeks but in some cases may be replaced by a Google Sign-in button. You’ll still be able to sign in with your Google Account wherever you see Google Sign-in buttons. Learn more

If you’ve used Google+ for comments on your own or other sites, this feature will be removed from Blogger by February 4th and other sites by March 7th. All your Google+ comments on all sites will be deleted starting April 2, 2019. Learn more

If you’re a G Suite customer, Google+ for your G Suite account should remain active. Contact your G Suite administrator for more details. You can also expect a new look and new features soon. Learn more

If you're a developer using Google+ APIs or Google+ Sign-in, click here to see how this will impact you.

From all of us on the Google+ team, thank you for making Google+ such a special place. We are grateful for the talented group of artists, community builders, and thought leaders who made Google+ their home. It would not have been the same without your passion and dedication.

I wonder...apa lah jadi sama blog kita ni kalau Google+ di padam..?? macam mana komen-komen kita??  dear Googleplusean..biasa-biasakanlah diri tanpa google+..
dan saya sekarang dalam proses menge-check balik apa-apa yang saya pernah upload dalam google+ akaun saya ..baik download awal..hmmm... sedih -_-

Reading Time:
BIRTHDAY GIVEAWAY BY YAYAAZURA.COM
4:51 PM 6 Comments
Assalamualaikum ... now time to join a segmen.... so, segmen kali segmen giveaway by yayaazura.com... mari lah join ramai-ramai.. hahaha.. orang birthday kita kena meriahkan majlis lah .....

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

Macam biasalah...kalau saya join segmen, benda wajib saya letak ialah syarat-syarat nya kan.. so.. tengok syarat dia kat bawah ni..

1. Follow IG : KLIK SINI *wajib

2. Like FB Page : KLIK SINI *wajib

3. Add Friend FB Personal : KLIK SINI *wajib

4. Follow Blog : klik di sidebar *wajib

5. Follow G+ : klik di sidebar *wajib

6.Copy banner di atas dan buat satu entri ringkas bertajuk :
BIRTHDAY GIVEAWAY BY YAYAAZURA.COM
(backlink banner ke entri ini) *wajib

7. Ucapan ringkas sempena ulang tahun kelahiran

8. Letakkan URL entri penyertaan anda diruangan komen di bawah entri ini.

"So, this is for you..  On your special day, i wish you all the very best, all the joy you can ever have and may you be blessed abundantly your day,  today, tomorrow and the days to come! May you have a fantastic birthday and many more to come..Let Allah SWT decorate each GOLDEN RAY OF THE SUN reaching u with wishes of Success, Happiness and prosperity 4 U, Wish you a super duper Happy Birthday"

Ok guys... siapa yang belum join tu... mari join sekali... ni tarikh dia.. 
01/02/2019 - 28/02/2019




Reading Time:
Kakak Vs Acik - NORTAQIFA ABD SHAIDI
2:45 PM0 Comments
Assalamualaikum.. ok hari ni saya mau cerita pasal kegigihan dan kesungguhan AKU jadi photographer untuk adik-adik yang tercinta.. so...memang jadi kebiasaan kita lah kan sekarang ni pergi mana-mana mesti snap gambar... tidak sah kalau tidak begambarbiarpun satu.. [bukan semua...8/10 jak begitu..hahah]

Mau dijadikan cerita, satu hari tu kami satu family pergi jalan-jalan di pantai... alaaa.. mau santai-santai lah kan.. lepas tu saya tengok dia punya pantai tu, punya lah tenang..rasa macam mau berendam pun ada.. tapi harap maklum lah... kalau saya berendam di pantai, sejam dua jam memang tidak cukup....

saya ni bukan jenis yang suka begambar sana sini...  [malu wehh] ...tapi hari tu, memandangkan yang ada di sana cuma kami, saya pun apa lagi.. feel-feel model lah.. mau kena snappp sana sini...
tapi sebelum tu saya suru adik-adik saya yang jadi model.. biar saya yang ambik gambar diorang... dan hasil nya macam yang di bawah ni.


saya punya feel tu jadi photographer macam apa jak.. haha.. saya siap buka langkah macam silat mau snap diorang ni... cara saya cari angle tu macam ber-kung fu pun ada..hahaha... dan hasil nya..yeahhh.. saya puas hati.. dan adik saya pun puas hati lah konon.. dia trus jadi wallpaper fon dia.. hahaha..

then saya tunjukkan dekat adik saya... '' abg..macam ni ahh..gambar kaka macam ni... kira sampai tiga.. tunggu ombak sampai di kaki kaka baru kau gambar ok abg..??''

''ok kak... abg boleh jua''..snap...snap..snap.... " kak..kak..kak... siap sudah... sini kaka tengok.. cantik kak..."

dan hasil nya.. yeahhhhh... yeahhh..yeahh.. down teruss...



saya gigih teriak kat dia cara-cara snap gambar saya... and what i get back is 1 gambar tanpa kepala... ombak mana..?? ombak mana..?? ombak sudah lepas baru dia klikkk..?? kepala hakak mana wehh..???

dan ini.. apa motif.. haalaaaaahhhh... apa lah ni..??? hahaha.. ok fine... tidak apa lah.. kalau mau cantik-cantik gambar.. nanti cari photographer.. hahaa... amboi-amboi kamu...kaka gambar kamu syantik-syantik..kamu gambar kaka macam ni ya..??? ahahaha.. 
ok bye.. hahaah... 
#gelagat adik-adik...hahaha
Reading Time:

Thursday, January 24, 2019

Khaulah Al-Azwar Bidadari Besi - NORTAQIFA ABD SHAIDI
4:58 PM0 Comments
Assalamualaikum semua... mau di jadikan cerita, adik saya ni baru masuk tingkatan 1...jadi rasanya ramai lah jua kenalan baru dia kan.. jadi satu hari tu dia balik dari sekolah lepas tu dia cakap dekat saya,
"kakak, adik ada kawan bah nama dia kan.. khaulah..."
..saya pun jawab lah.. " iyakah? khaulah apa nama dia.?"..
" entah..khaulah najwa kali"...
" Ouh...cantikkan nama dia.. nama dia sama macam nama apa.??"
"ahhh.. nama siapa ahh.??"
"abg tau..nama dia macam ni..kau..kaulah..aku..akulah"sampuk adik lelaki saya..
"aikk...bukan lah..mengarut jak abg ni.. sini kakak cerita siapa tu khaulah.. nama penuh dia khaulah al-azwar..dia tu pahlawan wanita di zaman nya...dan bla..bla..bla.."

Dan di situlah timbulnya idea saya mau cerita tentang Bidadari Besi hari ni...ikuti kisah Khaulah Al-Azwar di bawah ni..

Khaulah Al-Azwar merupakan seorang wanita yang hidup di zaman Sahabat RA. Khaulah memiliki kekuatan jiwa dan fizikal yang kuat. Susuk tubuhnya tinggi lampai dan tegap. Sejak kecil beliau sudah pandai bermain pedang dan tombak. Rasulullah s.a.w. telah membenarkan Khaulah menyertai angkatan peperangan muslimin bersama-sama mujahidah yang lain.


Beliau adik kepada Dhiraar Al-Azwar yang kehandalannya di medan perang sememangnya tidak asing bagi bagi pencinta sirah Islam. Teknik bertempur ini turut diwariskan kepada Khaulah oleh ayahnya Al-Azwar. Khaulah lantas menjadi seorang wanita yang mahir berpedang dan berkuda. Jika diteliti sirah mujahidah ini, boleh dikatakan beliau ialah pahlawan muslimat paling handal dalam sejarah Islam.

Dalam perang Yarmuk, beliau menjadi salah seorang yang menonjol atau memimpin kaum wanita yang turut serta terlibat. Bahkan, beliau turut mengalami kecederaan di kepala dalam peperangan yang sangat bersejarah itu.

Dalam peperangan itu, Dhiraar Al-Azwar, pahlawan perang yang terkenal dengan keberanian sehebat seribu perajurit ditawan pasukan Romawi. Keadaan itu menyebabkan Khalid begitu marah dan memerintahkan pasukannya membebaskan Dhiraar.

Dengan berpakaian hitam, serban hijau dan menggunakan skarfnya sebagai topeng, beliau yang menyertai pasukan Khalid bin Al-Waleed meluncur laju ke arah musuh, bertempur dengan handal dan cermat; membantu tentera Muslimin yang ketika itu sudah keletihan berlawan.

Keberanian perajurit bertopeng itu mengejutkan pasukan Romawi. Panglima Khalid begitu kagum dan berasa hairan. Siapakah perajurit bertopeng itu?

Ketika ditanya, perajurit bertopeng itu mengelak tetapi Khalid terus mendesak. Akhirnya, rahsia terbongkar.

“Wahai panglima. Aku tidak mengelak darimu kecuali kerana rasa malu terhadapmu. Anda seorang panglima besar, sedangkan aku wanita. Tetapi. Aku terpaksa melakukan ini kerana hatiku sakit dan marah.Aku adalah Khaulah binti Al Azwar. Aku sedang bersama wanita kaumku. Kemudian datang orang memberi khabar bahawa saudaraku Dhiraar ditawan, maka aku pun menaiki kuda dan melakukan apa yang anda lihat ini.”

Khalid sedih bercampur hairan, mengapa wanita sanggup keluar ikut berjihad dengan gigih untuk menyelamatkan tawanan perang.Sejak itu, Panglima Khalid bersumpah menyelamatkan Dhiraar. Peperangan terus berkecamuk dan akhirnya, kemenangan berpihak kepada pasukan Arab. Dhiraar berjaya dibebaskan daripada tawanan Romawi.

Demikian sejarah perjuangan Islam yang disertai serikandi Islam yang tidak gentar bertempur bersama perajurit lelaki. Mereka berada di belakang pasukan kerana jika ada perajurit yang luka, mereka yang merawatnya.

Hingga zaman pemerintahan Usman bin Affan, Khaulah menyaksikan pelbagai peristiwa dan bencana. Kegigihannya di medan peperangan menimbulkan kekaguman seperti peristiwa pertempuran bertopeng itu.

Suatu ketika, kepala perajurit Romawi menjadi mangsa pukulan tiang khemah yang dicabut Khaulah ketika beliau memimpin wanita yang bersamanya di medan peperangan.

Ia berlaku ketika pertempuran pasukan Arab dan Romawi kedua di Maraj Daabiq. Sekali lagi, Khaulah kehilangan saudara lelakinya, Dhiraar, yang ditawan musuh. Kesedihannya digarap pada syair dan tangisan yang mendorong semangat pasukan Islam untuk menuntut Romawi membebaskan Dhiraar.

Beberapa wanita lain yang suami mereka menjadi tawanan turut memberi semangat supaya tentera Islam lebih berani.

Pasukan Arab berjaya menyerbu daerah utara Syam dan mengepung Antarkia manakala beberapa tawanan dibebaskan, termasuk Dhiraar. Malangnya Khaulah dan beberapa wanita lain pula menjadi tawanan Romawi.

Dalam tawanan pasukan musuh itu, Khaulah tidak menyerah kalah. Beliau berseru kepada temannya: 

“Hai puteri Himsyar sisa keturunan Tubba, apakah kalian rela menjadi tawanan Romawi dan anak kalian menjadi budak mereka?
“Lebih baik kita mati daripada menjadi tawanan yang hina dan melayan Romawi keparat.”

Dengan semangat pantang menyerah, Khaulah mengetuai teman tawanan wanita dengan mengambil tiang khemah. Bersenjatakan tiang itu, mereka melawan pasukan Romawi dengan memukul kepala mereka. Berkat keberanian itu, mereka berjaya membebaskan diri.

"Keyakinan kepada Allah ibarat air kedamaian yang tidak pernah kering menjadikan muslim & muslimah tetap tegar di saat orang lain berguguran dan tetap tenang di saat orang lain ketakutan"

MasyaAllah...begitu sekali perjuangan mereka demi mempertahankan keluarga, maruah dan martabat kaum wanita... betapa jauhnya beza dengan hari ini..
semoga jadi iktibar.
Reading Time:
ABDUL RAHMAN BIN AUF ra. - Saudagar Islam Yang Berjaya Di Dunia Dan Akhirat
4:38 PM0 Comments
Abdul Rahman Bin Auf adalah salah seorang sahabat Rasulullah yang akrab. Beliau juga adalah salah seorang sahabat Rasulullah yang terkaya sebagaimana juga halnya dengan Saiyidina Uthman Bin Affan r.a. Menurut ahli sejarah, Abdul Rahman Bin Auf dilahirkan 10 tahun sesudah tahun gajah dan beliau hidup sebagai seorang pemuda Quraisy dikota Mekah yang ketika itu penuh dengan bermacam-macam kemaksiatan jahiliah berupa penyembahan berhala maupun kejahatan-kejahatan lainnya. Namun demikian Abdul Rahman terhindar dan bermacam-macam kejahatan yang berleluasa ketika itu. Bahkan sebelum memeluk agama Islam lagi, Abdul Rahman Bin Auf telah mempunyai anggapan bahawa minuman arak itu adalah terlarang.

Related image

Abdul Rahman Bin Auf telah memeluk Islam sebelum Rasulullah s.a.w memasuki Darul Arqam lagi. Dengan hal demikian nyatalah bahawa beliau tergolong orang-orang Islam yang permulaan dan menurut riwayat beliau adalah orang yang 8 dan orang-orang permulaan yang memeluk Islam. Adalah diriwayatkan bahawa ibu Abdul Rahman Bin Auf sesudah mengetahui Abdul Rahman Bin Auf memeluk Islam, iapun berkata kepada anaknya, "Aku akan berjemur dipanas matahari yang terik di waktu siang dan di waktu ma1am yang sejuk aku akan bermalam diruang lapang, hinggalah engkau mengaku akan kembali semula kepada agama nenek moyangmu. Dimikian ibunya mengancam. Sungguhpun begitu Abdul Rahman Bin Auf tetap tegak memeluk ugama suci dan mencintai Rasulullah S.A.W.

Adapun nama asal Abdul Rahman sebelum beliau memeluk Islam ialah Abdul Ka'abah, tetapi kemudian setelah Islam beliau menukar namanya kepada Abdul Rahman. Sebagai seorang sahabat Rasulullah yang akrab, Abdul Rahman mempunyai satu keistimewaan yang khas iaitu berjuang untuk menegakkan ugama Allah bukan saja dengan pedangnya bahkan dengan harta dan kekayaannya. Beliaulah antara para sahabat yang banyak sekali mengorbankan kekayaannya untuk memperjuangkan kepentingan Islam. Abdul Rahman pernah membahagikan dua kekayaannya untuk dibahagikan kepada fakir miskin dan pernah pula menyerahkan seluruh kekayaannya untuk keperluan sabilillah demi menegakkan panji-panji Islam.

Ramai sahabat yang telah memimpin penjuangan Islam dan menyibarkan syiar Islam yang berjuang sebagai panglima atau sebagai pahlawan Islam yang dikenal sejarah, tetapi Abdul Rahman Bin Auf telah melakukan kepahlawanannya dengan jalan menyerahkan seluruh kekayaannya dalam menegakkan Islam.

Sebagai seorang Islam yang permulaan, Abdul Rahman Bin Auf juga telah mengalami berbagai penderitaan dan penyiksaan dari masyarakat Quraish di Mekah. Oleh kerana memandangkan keadaan kaum Muslimin yang sangat sedikit itu sementelahan pula mengalami berbagai macam ancaman maka Rasulullah s.a.w akhirnya telah memerintahkan para pengikutnya supaya melakukan hijrah ke negeri Abbysinia kerana menurut Rasul disana ada sebuah kerajaan yang tidak berlaku zalim terhadap rakyatnya. Tidak lama kemudian maka berangkatlah rombongan pertama yang melakukan hijrah yang terdiri dan 10 orang lelaki dan 4 orang wanita dan 17 wanita serta anak-anak. Dan diantara yang melakukan hijrah yang terdiri dan 10 orang lelaki dan 4 orang wanita lalu disusul dengan rombongan kedua yang terdiri dan 83 lelaki dan 17 wanita serta anak-anak. Dan di antara yang melakukan hijrah tersebut termasuklah Abdul Rahman Bin Auf.

Tidak lama kemudian Abdul Rahman Bin Auf dan beberapa temannya telah kembali ke kota Mekah sehingga sampai pada waktu Allah s.w.t memenintahkan kepada Rasulullah s.a.w untuk melakukan hijrah keYathrib( Madinah) dilakukan Rasulullah sendiri dan para sahabatnya dan diantaranya termasuk juga Abdul Rahman Bin Auf.

Setiba di Madinah sebagaimana yang diperlakukan oleh Rasul terhadap lain-lain sahabat dalam rangka memberikan bantuan, maka Abdul Rahman Bin Auf telah dipersaudarakan oleh Baginda dengan Sa'ad Bin Rabi' seorang daripada golongan Ansar.

Demi kecintaan Saad Bin Rabi' kepada saudaranya dan golongan Muhajirin, beliau telah mengatakan kepada Abdul Rahman demikian antara lainnya, "Saudara, ketahuilah bahawa saya adalah seorang Ansar yang banyak harta, dan kiranya saudara sudi ambillah separuh dan kekayaan saya itu. Saya juga mempunyai dua orang isteri dan kiranya Saudara sudi mana satu antaranya, saya sedia mencaraikannya supaya boleh saudara mengahwininya. Mendengarkan kata-kata sahabatnya itu Abdul Rahman Bin Auf seraya menjawab, "Saudaraku, semoga Allah akan memberikan berkat terhadap keluarga dan hartabenda saudara. Janganlah disusahkan tentang din saya ini, yang penting bagi saya ialah kiranya saudara sudi menunjukkan saya jalan menuju ke pasar.

Sungguh beliau memang seorang pedagang yang berbakat dan pintar. Dalam sekejap masa saja beliau berjaya menunjukkan keahliannya dalam berdagang hingga berjaya memperoleh harta yang banyak. Beliau mempunyai 100 ekor kuda yang dapat dipergunakan dalam peperangan 100 ekor unta dan 10,000 ekor kambing sehingga diwaktu beliau meninggal, tatkala dihitung seperempat dan kekayaannya menyamai jumlah 84 ribu dinar. Akan tetapi disamping kekayaannya yang melimpah-limpah itu, bellau termasuk orang yang paling dermawan dan paling pemurah juga merupakan seorang tokoh sahabat yang paling banyak berbuat kebajikan terhadap kaum fakir miskin.

Pada zaman Rasulullah S.A.W, beliau pernah membahagikan seluruh kekayaannya dan menyerahkan yang sebahagian itu kepada orang-orang yang memerlukannya. Pernah terjadi dalam satu peristiwa, Abdul Rahman Bin Auf mengeluarkan sedekah sekali duduk sebesar 40 ribu dinar, dan pernah ia membiayai peperangan dengan menyediakan perlengkapan sebanyak 500 ekor kuda tempur lengkap dengan senjatanya pakaian makanan untuk dipergunakan oleh para perajurit dan juga dalam waktu yang sama membawa konvoi perbekalan yang diangkut oleh 500 unta.

Memandangkan jasa dan pengorbanan menegakkan Islam dengan hanta kekayaannya Rasulullah S.A.W pernah bersabda, "Abdul Rahinan Bin Auf adalah saudagar Tuhan " sebagai memujinya atas peranannya menegakkan ugama ALlah dengan harta kekayaan. Dalam satu riwayat lain pula Rasulullah pernah bersabda, "Sesungguhnya mereka yang memelihara keluarga saya setelah saya meninggal dunia adalah manusia yang benar dan manusia yang mempunyai kebajikan. Dalam hal ini Abdul Rahmanlah salah seorang sahabat yang menyahut seruan Rasulullah s.a.w kerana beliaulah yang menyiapkan kemudahan untuk Ummul Mu'minin dalam melakukan ibadah haji dibawah lindungan beliau.

Disamping memiliki kekayaan yang melimpah-limpah beliau adalah seorang yang takut dan benci kepada harta kekayaan dan selalu menghindarkan din dan penganuh kekayaannya. Adalah diriwayatkan bahawa pada suatu han Abdul Rahman Bin Auf menangis tersedu-sedu lalu ia ditanyai orang apakah yang menyebabkan beliau menangis itu, lalu dijawabnya, "Sesungguhnya Mas'ab adalah lebih baik daripadaku kerana ia meninggal dunia di zaman Rasul dan diwaktu meninggal dunia ia tidak memiliki sepotong kain yang dapat dijadikan kafan untuk membungkusnya. Sesungguhnya Hamzah Bin Muttalib adalah manusia yang lebih utama daripada saya padahal ia tidak mempunyai kain yang dapat dijadikan kafan untuk memakamkannya. Saya khuatir saya ini termasuk di antara orang-orang yang dipercepat untuk menikmati kebahgiaan dunia fana ini dan saya khuatir bahawa saya akan tersisih daripada para sahabat Nabi diAkhirat kelak disebabkan kerana saya mempunyai banyak harta. Dalam satu riwayat yang lain pula diceritakan orang bahawa tatkala Abdul Rahman Bin Auf memberikan makanan kepada tamunya beliau tiba-tiba menangis lalu ditanyai orang, "Mengapakah engkau menangis hai Ibnu Auf ?" Ia lalu menjawab, "Nabi telah wafat, sedangkan ia dan keluarganya tidak pernah kenyang oleh roti gandum.

Demikianlah jiwa Abdul Rahman Bin Auf salah seorang sahabat besar Rasulullah. Memandangkan besarnya semangat pengorbanannya itu maka tidaklah hairan kiranya Rasulullah s.a.w mengatakan bahawa Abdul Rahman adalah di antara sepuluh orang yang telah digembirakan oleh baginda Rasul akan memasuki syurga.

Dizaman Khalifah Umar Al Khattab, Abdul Rahman Bin Auf telah memperoleh kehormatan dan keutamaan di sisi Khalifah. Di zaman Khalifah, beliau pernah dilantik oleh Khalifah Umar untuk memimpin rombongan haji pada tahun pertama setelah Saiyidina Umar dipilih sebagai khalifah. Malah beliau jugalah salah seorang yang telah diwasiatkan oleh Khalifah Umar Al Khattab sebelum kewafatan beliau menjadi salah seorang ahli dalam majlis jawatankuasa di antara enam orang anggota bagi memilih calon khalifah yang akan menggantikan baginda. Beliaulah juga tokoh yang mengetuai tugas untuk menentukan siapakah yang bakal menggantikan Khalifah Umar Al Khattab sebagai khalifah ketiga umat Islam yang akhirnya jatuh ketangan Saiyidina Uthman Bin Affan r.a.

Pada tahun 31 Hijrah, setelah menempuh hidup didunia yang fana mi selama 74 tahun, berpulanglah tokoh sahabat besar ini kerahmatullah. Dalam usia 75 tahun. Dan sebelum meninggalnya, Ummul Mu'minin Aisyah telah menawarkan bahawa jika ia menghendakinya akan ditempatkan kuburannya nanti di sisi kuburan Nabi, Abu Bakar dan Umar r.a. Dengan suara yang merendah diri ia menjawab bahawa ia malu jika diberi kedudukan yang sedemikian tingginya untuk berkubur di samping Rasul. Dan ia juga menyatakan bahawa dirinya telah terikat janji dengan Uthman Bin Mazh'un bahawa jika salah satu di antara mereka berdua meninggal dunia lebih dahulu, maka ia akan berkubur di samping kuburan kawannya yang lain. Jenazah beliau telah dikebumikan di Baqi dan disembahyangkan oleh Saiyidina Uthman Bin Affan, Zubair Ibnul Awwam dan lain-lain tokoh sahabat.


*Sumber dari islam2u.net

Reading Time:
GIVEAWAY DOMAIN BARU BY OMBAKBERGIGI.COM
4:20 PM 4 Comments
Assalamualaikum.. wah.. lama nya laaa bercuti cik hakak satu orang ni...ok.. sebagai permulaan, saya mau mulakan dengan join segmen GA.. ok..hahaha... jom kita terjah kat bawah ni..


Sudilah kiranya korang ketik kat banner tu kalau mau join ya.. para hadirin sekalian..

Tajuk sudah
Banner pun sudah,
kini tinggal syarat sebagai penyudah.
sebelum tutup cerita.
cewahhhhh...

"syarat-syarat nya...syarat-syarat nya..jangan lah malu, katakan saja apa syarat nya..." in the style of mak eton dan mak sudin punya scenen dalam bujang lapok] hahah..

SYARAT - SYARAT ;

1. Follow blog ombakbergigi - (click here) *sudah

2. Follow Ig & FB - @ombakbergigi | Shuhada Herman *sudah

3.Copy banner dan buat satu entry bertajuk GIVEAWAY DOMAIN BARU BY OMBAKBERGIGI.COM *(please backlink to this post) *sudah

4. Dalam entry penyertaan boleh komen mengenai blog I ; kekurangan blog I / apa yang perlu ditambah atau dibuang! & kalau korang rajin lagi bolehlah komen di entry entry lama I hehehe *takwajib

5. Tinggal kan komen dalam entry penganjur.



Sedikit sebanyak ucapan ikhlas di hari ini buat ombak.. blog cantik.. kemas.. saya suka..saya suka...
cantik nya Header... <3 <3 ...entry pun besttt jak.. ;* ... orang bukan mau bodek..kalau tidak percaya..p cek sendiri blog dia..hahah..

ok lah.. ini jak untuk hari ni..bye..



Reading Time:

Monday, January 7, 2019

Seringan-ringannya Seksaan Ahli Neraka
7:07 PM0 Comments
Assalamualaikum.. lama betul bercuti-cuti Malaysia saya ni.. ok lah.. harini saya kongsikan benda ni pula.. hokeh....?
Image result for api neraka

Rasulullah s.a.w. bersabda :

“Seringan-ringannya seksaan ahli neraka, iaitu seseorang diberi dua alas kaki dari api maka alas itu di ikat dikakinya, maka otaknya menjadi mendidih sebab dari kedua alas kaki itu, sebagaimana mendidihnya air yang ada di dalam kendil, sampai jiran-jirannya dapat mendengar mendidihnya otak tersebut.

Gigi gerahamnya pula menjadi bara api, bibirnya menjadi bara api, nyalanya api itu sampai keluar dari dalam perutnya, dari kedua telapak kakinya. Orang yang disiksa seperti ini beranggapan bahawa dirinya termasuk penduduk neraka yang sangat pedih siksanya. Padahal sesungguhnya dia termasuk dari penduduk neraka yang ringan siksanya”.

Oleh itu jauhkan diri kita akan jalan yang menuju kearah seksaan api neraka. Bayangkanlah itu adalah seksaan yang paling ringan, macam mana dengan seksaan yang lain?

"Sesiapa yang tetap mengerjakan solat sunat sebelum dan selepas zohor sebanyak 4 raka'at maka Allah s.w.t. akan mengharamkan dirinya dari api neraka". hadith riwayat Abu Daud dan Tarmizi

"Malaikat akan berdoa untuk kamu selama kamu masih berada didalam masjid dan melalukan solat dan selama kamu tidak berhadas. Berkata Malaikat, "Ya Allah, ampunilah dia dan turunkanlah RahmatMu kepadanya". hadith riwayat Bukhari

*Sumber dari blogtokwan.blogspot.com
Reading Time: